Waterschap Groot Salland

Rioolwaterzuivering Genemuiden: uitbreiding afgerond

Laatste wijziging: 17 april 2008

Op donderdagmorgen 17 april 2008 rondde het Waterschap Groot Salland de bouwperiode op de rioolwaterzuivering Genemuiden officieel af. Dit werd onderstreept met de ondertekening van het Afvalwaterakkoord.

Bewijs

De handtekeningen voor de vier partijen werden gezet door burgemeester Hofland van de gemeente Zwartewaterland, directeur Augustijn van Rijkswaterstaat, dijkgraaf Kool van het waterschap Reest en Wieden en dijkgraaf Schaap van Groot Salland. Tijdens een korte excursie op de rioolwaterzuivering haalden alle ondertekenaars het benodigde 'Bewijs voor ondertekening afvalwaterakkoord' letterlijk boven water.

Uitbreiding capaciteit

Sinds de inbedrijfstelling van de rioolwaterzuivering in 1993 is de stroom afvalwater zodanig toegenomen dat uitbreiding noodzakelijk was. De werkzaamheden startten eind 2006. In totaal gaat het om een investering tot een bedrag van EUR 2.190.000. De uitbreiding bestond uit de bouw van een (derde) nabezinktank, het aanpassen van de elektrotechnische installatie en het aanpassen/reviseren van de mechanische installatie. De hoeveelheid afvalwater (hydraulische capaciteit) die de zuivering kan verwerken ging omhoog van 1.100 m3 per uur naar 1.700 m3 per uur. De rioolwaterzuivering is geschikt gemaakt voor bediening op afstand waarmee onder andere vanaf de bemande rioolwaterzuivering Kampen het proces kan worden bewaakt en gestuurd. De rioolwaterzuivering ligt langs de provinciale weg (Nieuwe Weg 12) tussen Genemuiden en Hasselt.

Hier wordt het afvalwater gezuiverd uit de kernen Genemuiden, Kamperzeedijk, Hasselt , Zwartsluis en Belt-Schutsloot. Het gezuiverde water vindt zijn weg door een afvoerleiding naar het Zwarte water.

Samenwerking

De uitbreiding is voor een deel gebaseerd op gemaakte afspraken met de gemeente Zwartewaterland. Uit de kern Genemuiden wordt meer afvalwater afgenomen dan het waterschap zou moeten op grond van de 'afnameverplichting'. Door de uitbreiding van de rioolwaterzuivering wordt de kwaliteit van het geloosde water op het Zwarte Water verbeterd. Hiermee compenseert het waterschap de vervuiling van de riooloverstort in Hasselt op het Zwarte Water. Door de uitbreiding van de rioolwaterzuivering bespaart de gemeente de aanleg van relatief dure randvoorzieningen zoals een bergbezinkbassin achter de overstort in Genemuiden en Hasselt. Deze samenwerking tussen het waterschap en de gemeente levert ruim EUR 600.000 aan maatschappelijk voordeel op.

Afvalwaterakkoord

Omdat de gemeente Zwartewaterland, waterschap Groot Salland, Rijkswaterstaat en waterschap Reest en Wieden een rol spelen in de afvalwaterketen Zwartewaterland is afstemming gewenst. Daarom ondertekenen zij op 17 april het Afvalwaterakkoord. Belangrijke punten uit dit akkoord zijn:


- samenwerking beheer afvalwaterketen gemeente Zwartewaterland;


- kostenbesparing en -verrekening;


- verrichten onderzoek;


- periodiek overleg en evaluatie;


- opstellen communicatieplan in 2009.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl