LEI

Levering van warmte aan woningen voor tuinders een onzeker avontuur

17 apr 2008
Onderdeel: LEI

Levering van warmte aan woningen bij Middenmeer is voor de naburige tuinders een onzeker avontuur. Dito blijkt uit een quick scan, uitgevoerd door het LEI en WUR Glastuinbouw.

In de glastuinbouw wordt in toenemende mate gebruik gemaakt van warmtekrachtinstallaties. De zo geproduceerde warmte kan ook gebruikt worden om woningen te verwarmen. Voor het glastuinbouwgebied Agriport A7 is onderzocht of warmtelevering aan een nieuwbouwwijk in Middenmeer een goede keuze is. In het onderzoek zijn een reeks van varianten doorgerekend waardoor het resultaat ook bruikbaar is voor andere locaties.

Warmtelevering blijkt niet rendabel te zijn bij laagwaardige warmte(45oC). Bij levering van hoogwaardige warmte (80oC) zijn er wel kansen. Dit is het geval in combinatie met een korte transportafstand (niet meer dan 3 kilometer) en een minimum van enkele duizenden huizen. Het verschil in economisch resultaat ontstaat doordat bij laagwaardige warmte de investering in het warmtetransportsysteem extra hoog is, en de energiebesparing kleiner. Bij levering van hoogwaardige warmte is ook de reductie van de CO2-emissie groter. Dit komt doordat bij laagwaardige warmte tapwater in de woningen verwarmd moet worden met elektriciteit. Voor het realiseren van een warmteleveringsproject is het de vraag welke partij gaat investeren in een dergelijk risicovol project. Voor een dynamisch bedrijfstak met een hoge innovatiegraad als de glastuinbouw is een investering in infrastructuur die zoân 30 jaar meegaat een probleem.

Nota Warmtelevering door de glastuinbouw; quick scan Agriport A7