GroenLinks

Waarom dwingt China tienduizenden buitenlandse studenten het land uit?

17 april 2008

Vandaag werd bekend dat China tienduizenden buitenlandse studenten dwingt om China in de maanden juli en augustus te verlaten. Dit zou verband houden met de Olympische Spelen. GroenLinks begrijpt deze maatregel niet en vindt dat Nederland, met andere deelnemers aan de spelen, hiertegen in het geweer moet komen. Daarom de volgende kamervragen:

Schriftelijke vragen van de leden Peters en Dibi (beiden GroenLinks) aan de minister van BuZa en de minister van OCW over het feit dat China tienduizenden buitenlandse studenten dwingt om China in de maanden juli en augustus te verlaten, in verband met de Olympische Spelen, d.d. 17 april 2008.


1. Is het u bekend dat China, vanwege de Olympische Spelen, tienduizenden buitenlandse studenten dwingt om het land in de maanden juli en augustus te verlaten?*

2. Heeft China op enig moment aan Nederland of andere landen die deelnemen aan de spelen haar voornemen bekend gemaakt om deze maatregel te nemen?

3. Bent u bereid bij de Chinese autoriteiten aan te dringen op een verklaring voor deze maatregel?

4. Wat is uw oordeel over deze maatregel?

5. Kunt u aangeven hoeveel Nederlandse studenten benadeeld worden door deze maatregel?

6. Bent u bereid, samen met andere landen die deelnemen aan de spelen, druk op China uit te oefenen om af te zien van deze maatregel?


* ANP, 17 april 2008