Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA stelt extra financiering van Brussel in vraag (17/04/08)

Het voorstel van de ministers-presidenten Charles Picqué en Rudy Demotte om een federatie Wallonië-Brussel op te richten, houdt op geen enkele manier rekening met de belangen van Vlaanderen en die van de Brusselse Vlamingen. De Franstaligen eigenen zich Brussel toe, terwijl Brussel de hoofdstad is van België maar ook van Vlaanderen en Europa. De N-VA plaatst bijgevolg grote vraagtekens bij de extra financiering van Brussel, zoals men die voorziet in het eerste pakket staatshervorming.

Het is in de eerste plaats bijzonder vreemd dat de beide ministers-presidenten van PS-signatuur dit voorstel uit eigen naam lanceren, terwijl hun functie hen eigenlijk verplicht om in naam te spreken van de hele regering die ze leiden.

Bart De Wever: Het voorstel van de PSers lijkt bovendien ondoordacht, want het heeft tot gevolg dat gelet op de pariteit in de Brusselse regering de Brusselse Vlamingen mee zouden mogen beslissen over het Franstalig onderwijs en de Franstalige cultuur in Brussel. Tenzij dit niet de bedoeling is en er andere motieven meespelen die men ons niet vertelt.

Een fusie van de Franse Gemeenschap met het Waals Gewest naar Vlaams voorbeeld zou een goede stap zijn in de richting van een vereenvoudiging van de instellingen in Franstalig België en een meer efficiënt beleid. Maar dit voorstel gaat veel verder: dit is een onaanvaardbare annexatie-politiek ten aanzien van Brussel.

Brussel is de hoofdstad van België maar ook van Vlaanderen en Europa. Brussel moet er niet alleen voor de Franstaligen zijn maar ook voor de Vlamingen. Bart De Wever: Als Brussel er enkel voor de Franstaligen zou zijn, dan zien wij niet goed in waarom 6 miljoen Vlamingen zouden moeten meebetalen voor de extra financiering van Brussel zoals men die voorziet in het kader van de staatshervorming.

In plaats van een Waals-Brusselse as te vormen die op een vijandige manier gericht is tegen Vlaanderen, zou men beter een sereen en ernstig debat voeren in het kader van de staatshervorming. Vlaanderen en Wallonië moeten in dat debat samen bekijken hoe ze allebei zo maximaal mogelijk kunnen genieten van de lusten van de hoofdstad, hoe ze die verder kunnen versterken en hoe ze kunnen vermijden dat de lasten ervan naar elkaar worden doorgeschoven.

Auteur:
Bart De Wever
Algemeen voorzitter N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be