Onderzoek wijst uit: online zorg steeds belangrijker


AMERSFOORT, 20080417 -- Om beter geïnformeerd naar de dokter te gaan, als second opinion of om doktersbezoek te voorkomen zoeken steeds meer patiënten naar betrouwbare medische informatie op internet. Op bijvoorbeeld ziekenhuissites, de medische encyclopedie, gezondheidsplein.nl of kiesBeter.nl. Dit blijkt uit grootschalig onderzoek naar het gebruik en de beperkingen van online zorg en medische informatie dat OnlineResults heeft uitgevoerd onder 139 mensen die regelmatig medische sites bezoeken. Waaruit de conclusie getrokken mag worden dat online zorg de komende jaren een steeds grotere rol zal krijgen.

De patiënt heeft minder tijd, is beter geïnformeerd en wil dan ook steeds meer: online afspraken maken, online medische dossiers bekijken, online (zelf)testen uitvoeren m.b.t. onder meer psychische en medische klachten, kwaliteitsbeoordeling achterhalen van artsen, ziekenhuizen en zorginstellingen én de mogelijkheid online vragen te stellen of te chatten met de arts of verzorgende.

Voor enkele personen bood het internet - in tegenstelling tot advies van de reguliere arts - wel de juiste diagnose. Zoals een jonge moeder toelicht: "Bij het consultatiebureau zeiden ze dat het eczeem en de benauwdheid van mijn baby niets met koemelkallergie te maken had, maar een bezoek aan internet leerde mij dat daar wel degelijk de oorzaak lag". En een vrouw die ruim een jaar lang gekweld werd door rode, opgezwollen ogen: "Zelfs de dermatoloog kwam niet verder dan een hormoonzalfje, maar op Allergieplein leerde ik dat het te maken had met een allergie voor coco midopropyl betaine".

Zoekmachine voor betrouwbare informatie medische zorg
Uit het onderzoek dat online kwalitatief is uitgevoerd - oftewel met louter open vragen - blijkt dat er een grote behoefte is aan betrouwbare informatie over medische zorg op internet. Zo zegt een van de respondenten:

"Het zou fijn zijn als artsen goede informatie zouden voorzien van een keurmerk. Zodat we ook online weten of het medische info is of online kwakzalverij!"

Men zoekt steeds meer op internet naar kwaaltjes, aandoeningen, zwangerschap, oorzaken, wat te doen en hoe te voorkomen. Ontzettend veel sites bieden informatie hierover, maar wat is geloofwaardig? Welke sites zijn betrouwbaar? Een grote behoefte blijkt dan ook een zoekmachine die uitsluitend betrouwbare medische informatie biedt, wat gecontroleerd is door artsen.

Ziekenhuissites voorzien van medische informatie?
Ook ziekenhuissites zijn binnen het onderzoek onder de loep genomen. Moeten ziekenhuissites van medische informatie voorzien zijn? Het grotendeel van de respondenten zou het wel gemakkelijk vinden, maar men vindt dat dit niet de primaire taak is van een ziekenhuissite.

Wel ziet men graag online folders terug op de site, links naar betrouwbare sites die wél uitgebreid medische informatie bieden en wil men graag weten waar het ziekenhuis goed in is, oftewel het onderscheidend vermogen.

Over OnlineResults
OnlineResults is een online marketingadviesbureau dat zijn jarenlange expertise inzet bij het oplossen van uiteenlopende online marketingvraagstukken. Zo ondersteunen wij organisaties onder meer bij het opzetten en uitvoeren van hun online strategie. Verder voeren wij online kwalitatief onderzoek uit naar het gebruiksgemak en de toegevoegde waarde van bedrijfssites. Ook periodieke analyse van webstatistieken en het optimaliseren van de online marketing inspanningen behoren tot onze dienstverlening. Meer informatie? Kijk dan op www.onlineresults.nl.





Ingezonden persbericht