SARA


Kick-off meeting Green IT-initiatief in Amsterdam

Op 16 april vond de startbijeenkomst van het 'Green IT'-initiatief van de gemeente Amsterdam en de ICT-sector plaats. De ICT-branche verbruikt 7,5% van het totale stroomverbruik in Nederland en is daarmee een van de grootverbruikers op het gebied van elektriciteit. Het Green IT-initiatief heeft tot doel gezamenlijk het energieverbruik terug te dringen zonder dat dit de economische groei van de regio belemmert.

Het klimaatprogramma van gemeente Amsterdam heeft de ambitieuze doelstelling om de CO2-uitstoot in 2025 met 40% te verlagen ten opzichte van 1990. Deze doelstelling kan alleen worden gehaald als op diverse terreinen afspraken worden gemaakt tussen bedrijven, kennisinstellingen, burgers en gemeente.

Namens de ICT-sector trad SARA-directeur Anwar Osseyran tijdens de Green IT-bijeenkomst op als voorzitter. Osseyran over het Green IT-initiatief: "Ik zou ook graag zien dat het energieverbruik in datacenters in Amsterdam wordt teruggedrongen. Dat is alleen te realiseren door een nauwe samenwerking tussen de datacenters, de leveranciers, dienstenproviders en de overheid. Een energielabel van de overheid zou een stimulans voor de ICT-sector kunnen zijn om milieubewuster te gaan opereren en meteen een keurmerk vormen waarmee datacenters zich van elkaar kunnen onderscheiden."

SARA is al hard op weg om een klimaatneutraal datacenter te worden. De SARA-datacenters worden efficiënt gekoeld en de restwarmte wordt benut voor de verwarming van de kantoorgebouwen.