Van den Ende stapt uit Living City

Publicatietijd: 17/04/2008 06:54

Amsterdam, 17 april 2008. Joop van den Ende trekt zich met onmiddellijke ingang terug uit Living City, de joint venture waarvan hij in november 2005 medeoprichter was. Voor de bouw van het VandenEnde Theater aan de Kop Zuidas in Amsterdam heeft de beslissing geen gevolgen. Het theater zal verder worden ontwikkeld onder de vlag van zijn theateronderneming Stage Entertainment onder leiding van de nieuwe CEO Henk Kivits.

Living City werd opgericht nadat externe adviseurs Joop van den Ende in contact hadden gebracht met Trimp & Van Tartwijk. De joint venture stelde zich ten doel om bij vastgoedprojecten in grote stedelijke gebieden een optimale samenhang te bewerkstelligen. Zo werd de ontwikkeling van het VandenEnde Theater niet als een geïsoleerd project gezien, maar als onderdeel van de ontwikkeling van het gebied Kop Zuidas.

De berichtgeving in november 2007 door het Openbaar Ministerie over een omvangrijke vastgoedfraudezaak, die ook partijen aan de Zuidas betrof, betekende voor Van den Ende een keerpunt: 'Ik was geschokt. Dit is een wereld waar ik niets mee te maken wil hebben.' Binnen 24 uur eiste hij van de commissarissen van Living City dat zij zouden aftreden. Kort daarop liet hij aan betrokkenen weten de samenwerking niet te willen voortzetten. Serieuze pogingen om, in het belang van personeel en lopende projecten, met de commissarissen en aandeelhouders tot een oplossing te komen zijn sindsdien op niets uitgelopen.

Van den Ende heeft nu formeel bekend gemaakt zich direct uit Living City terug te trekken. Het personeel van Living City is gisteravond op de hoogte gesteld. Joop van den Ende betreurt de situatie: 'Ik sta nog steeds achter de ideeën om theaters een spilfunctie te geven bij het ontwikkelen van grote stedelijke gebieden. Ik heb mijn leven lang als ondernemer met open vizier gewerkt en wil dat in de toekomst kunnen blijven doen.'