Waterschap Vallei & Eem

PERSBERICHT

Waterschap vernieuwt rioolgemaal Wageningen

Begin deze maand zijn de aannemers Van den Heuvel, Heijmans Infra Techniek en Unica in opdracht van Waterschap Vallei & Eem gestart met de renovatie van het rioolgemaal aan de Niemeijerstraat in Wageningen. De capaciteit van het huidige rioolgemaal is te klein. Bovendien is het rioolgemaal al meer dan 30 jaar oud en voldoet niet meer aan de huidige eisen. Al het afvalwater dat in Wageningen in de riolering terechtkomt, wordt van hieruit naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Renkum gepompt. Het waterschap maakt het afvalwater daar weer zo schoon dat het zonder problemen op de Nederrijn kan worden geloosd.

Gezamenlijke studie
De gemeente Wageningen, de gemeente Renkum en Waterschap Vallei & Eem hebben samen een studie laten uitvoeren naar een optimaal gebruik van de beschikbare voorzieningen voor inzameling, transport en zuivering van afvalwater in de beide gemeenten. De overheden moeten daarbij voldoen aan normen voor 2010. Ook mag er zo min mogelijk vervuiling in de Nederrijn terechtkomen en moet het stadswater van de gemeente Wageningen zo goed mogelijk worden ontzien tegen de laagste kosten voor de drie overheden samen. Uit de studie blijkt dat er besparingen mogelijk zijn bij de twee gemeenten als de bergingsbakken van het waterschap worden overgedragen aan de gemeente. Ook is een van de conclusies dat de capaciteit van het rioolgemaal moet worden vergroot. Het waterschap verliest wel de reservecapaciteit voor het opvangen van de groei van afvalwater in de toekomst. Gezien het voordeel dat te behalen is voor de drie partijen is het waterschap bereid om mee te werken.

Geringe overlast
De werkzaamheden vinden hoofdzakelijk in het gebouw plaats. Buiten staan twee tijdelijke pompinstallaties, die de functie van het rioolgemaal overnemen tijdens de renovatie. Er komen enkele keten op het terrein naast het rioolgemaal te staan, dat na 5 mei tevens tijdelijk wordt gebruikt voor de opslag van materialen. Het waterschap probeert de overlast voor de omgeving zo veel mogelijk te beperken, maar aan enige overlast is niet te voorkomen. De werkzaamheden duren naar verwachting tot ongeveer eind augustus 2008.


-----------------------

Waterschap Vallei & Eem

Fokkerstraat 16

Postbus 330

3830 AJ Leusden

Telefoon 033-43 46 000

e-mail: info@wve.nl

internet: www.wve.nl


---- --