Gemeente Venlo


Gemeenten onderzoeken veiligheidsgevoel inwoners

18-4-2008

gezamenlijk persbericht deelnemende gemeenten

Vijf Noord- en Midden-Limburgse gemeenten gaan onderzoeken hoe hun inwoners over risico's van bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen of natuurrampen in hun omgeving denken. Belangrijkste doel is er achter te komen welke informatie bewoners willen hebben over die risico's, zodat ze zich bij een ramp beter kunnen redden.

Aan het onderzoek doen de gemeenten Bergen, Roerdalen, Venlo, Venray en Weert mee. Samen vormen zij min of meer een dwarsdoorsnede van het gebied, waardoor de uitkomsten voldoende representatief zijn voor de gehele regio.

Vragenlijst
In de week van maandag 12 mei worden zesduizend schriftelijke vragenlijsten steekproefsgewijs verspreid onder de inwoners van de deelnemende gemeenten. Tegelijk plaatsen de gemeenten ook een digitale versie van de vragenlijst op hun websites. Die kan door alle inwoners ingevuld worden, ook zij die geen vragenlijst thuis hebben ontvangen.

Inspelen
Sinds grote incidenten zoals de vuurwerkramp in Enschede en de nieuwjaarsbrand in Volendam, spoort de rijksoverheid gemeenten en andere overheden aan hun inwoners actiever te informeren over risico's in de omgeving en welke maatregelen burgers zelf kunnen nemen. Omgevingsrisico's lopen enorm uiteen, van ongelukken met gevaarlijke stoffen tot overstromingen en bos- en heidebranden. Niet iedereen ervaart deze even bedreigend. Gemeenten en provincie willen preciezer weten wat inwoners als risico's ervaren en welke informatie zij daarover wensen. Provincie en gemeenten kunnen daarop dan beter inspelen.