Hulpverleningsdienst Groningen


Daling SOA in Groningen

Gepubliceerd: 18 april 2008, 10:30
In de onderzoekscijfers over 2007 constateert GGD Groningen een daling in het aantal uitgevoerde soa- en hiv-onderzoeken in stad en provincie Groningen en het aantal gonorroe, syfilis en hiv-infecties. Het aantal chlamydia-infecties neemt nog steeds toe. Dit is eveneens het meest voorkomende soa, gevolgd door genitale wratten. Andere genitale klachten, zoals candida en bacteriële vaginose, nemen toe.

In 2007 zijn er in de provincie 41.665 onderzoeken uitgevoerd op chlamydia, gonorroe en syfilis (daling van 9%, in 2006 was het aantal 45.864) en 9.564 hiv-testen (daling van 5%). Het aantal gonorroe-en syfilis-infecties is gedaald met respectievelijk 24% (104 gevallen in 2007) en 13% (245 gevallen in 2007). Het aantal chlamydia-infecties in 2007 is gestegen tot 976, dit is een stijging van 6%. Vrijwel alle syfilis-infecties komen voor onder homoseksuele mannen, vaak in combinatie met een hiv-infectie. Chlamydia komt vooral voor onder jonge heterojongens en -meiden en gonorroe vinden we met name bij mannen die seks hebben met mannen.

Het aantal nieuwe hiv-infecties in de provincie Groningen is gedaald van 30 gevallen in 2006 naar 10 in 2007. In de Stad Groningen is het aantal gestabiliseerd op 26. Nieuwe hiv-infecties worden vooral gevonden bij homoseksuele mannen.

In 2007 hebben 2242 mannen en vrouwen het soacentrum van GGD Groningen en het UMCG bezocht. In 2007 zijn bij meer bezoekers van het centrum een soa vastgesteld.

Vergelijking

In vergelijking met de rest van Nederland is er een overeenkomst in de stabilisatie van het aantal soa-infecties en onderzoeken. In Noord Nederland komt, vergelijkbaar met de landelijke cijfers, chlamydia vooral voor bij hetero's en gonorroe, syfilis en hiv komen vooral voor bij homoseksuele mannen. En 60% van alle nieuwe hiv-diagnoses worden gevonden bij homoseksuele mannen. Het verschil is dat het Noorden geen stijging kent in het aantal consulten bij het soacentrum.

In Drenthe en Friesland laten zich verhoudingsgewijs meer mensen testen bij een Soacentrum dan bij een huisarts. In Groningen is dit gestabiliseerd.

Zorgelijk is dat steeds jongere mensen worden geconfronteerd met een soa. Vooral jonge vrouwen tot 24 jaar lijken hiervan het slachtoffer. Dit is te wijten aan een lagere kennis over veilig vrijen en condoomgebruik onder jongeren uit de lagere sociaal economische laag van de bevolking.

Activiteiten

Naast alle bestaande preventieactiviteiten voor diverse doelgroepen (jongeren, mannen die seks hebben met mannen, prostituees, asielzoekers en Surinaamse, Antilliaanse en Arubaanse bevolkingsgroepen) worden er diverse extra activiteiten ontplooid. Vanaf 1 januari 2008 worden in de drie noordelijke provincies bij Sense Noord Nederland spreekuren uitgevoerd voor jongeren die vragen en problemen hebben over hun seksuele gezondheid. Binnenkort ontvangen alle jonge meiden van Noord Nederland, die de anti-conceptie pil halen bij de apotheek, een informatiepakketje over veilig vrijen en seksuele gezondheid, inclusief een condoom. Speciaal voor hiv-geïnfecteerde homoseksuele mannen is in december 2007 een hiv community gelanceerd. De hiv community is een besloten digitaal platform speciaal voor hiv patiënten die (anoniem) in contact willen komen met lotgenoten om kennis en ervaringen te delen.