Waterschap Groot Salland

Eerste fase inrichtingsplan Zandwetering dit jaar van start

Laatste wijziging: 18 april 2008

Het waterschapsbestuur heeft het inrichtingsplan Zandwetering Diepenveen - Rande vastgesteld en ingestemd met de uitvoering van de eerste fase van dit plan. Voor deze fase is een bedrag beschikbaar van EUR 1,7 miljoen.

Diepenveen - Rande

Dit gebied ligt ten noordwesten van Deventer en is na Gooiermars en Baarlerhoek het derde deelgebied van het Masterplan Zandwetering dat (deels) wordt uitgevoerd. Na de uitvoering van dit plan voldoen ca. 4 km van de Zandwetering en een gebied van ca. 360 ha aan de eisen van deze tijd die gelden voor het waterbeheer.

Gezamenlijke planvorming

Het inrichtingsplan voor de eerste fase is in nauw overleg met bewoners en gebruikers van het gebied en de gemeente Deventer tot stand gekomen. Dit plan geeft de te nemen maatregelen weer voor waterberging, natuurontwikkeling, landschapsontwikkeling, recreatieve ontsluiting en beleving. Hierbij is een evenwicht gevonden tussen de belangen van waterschap, gemeente, boeren en bewoners.

Uitvoering

Omdat nu een belangrijk deel van de benodigde grond beschikbaar is, start na de zomer 2008 de uitvoering van de eerste fase. Dit laat, kort na de vaststelling van het inrichtingsplan, bewoners en boeren zien hoe de plannen concreet uitpakken. Mogelijk neemt daardoor het enthousiasme toe en komen er op korte termijn meer gronden beschikbaar voor de tweede uitvoeringsfase. Het inrichtingsplan houdt de volgende maatregelen in:


- smaller en ondieper maken van de Zandwetering over een afstand van ca. 4 km bij Diepenveen;


- aanleggen van een natte berm met een breedte van 10 - 16 meter over ongeveer de helft van dit traject, de andere helft krijgt een smallere berm door het vergraven van de onderhoudspaden die in eigendom zijn van het waterschap;


- aanleg waterbergingen 'Vliershoek', 'Randerpad' en 'Laage Diepenveen';


- aanleg van een wandelbrug ter hoogte van Laage Diepenveen.

Kosten

De kosten voor uitvoering en grondverwerving voor de eerste fase bedragen EUR 1,7 miljoen. Hiervan komt EUR 1,1 miljoen voor rekening van het waterschap, de provincie Overijssel betaalt EUR 0,5 miljoen en de gemeente Deventer draagt EUR 0,1 miljoen bij.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl