Staatsbosbeheer

[racm_en_staatsbosbeheer__samen_voor_het_cultuurhistorisch_erfgoed.gif ]
cultuurhistorisch erfgoed in de terreinen van staatsbosbeheer veiligstellen en beleefbaar voor het publiek, 18 april 2008

Vandaag hebben de algemeen directeur Staatsbosbeheer Chris Kalden en de algemeen directeur van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten Kees de Ruiter een samenwerkingsovereenkomst gesloten in Baarn. Het doel van de samenwerkingsovereenkomst is ondermeer om het cultuurhistorisch erfgoed in de gebieden van Staatsbosbeheer duurzaam veilig te stellen en voor het publiek te ontsluiten en beleefbaar te maken.

In de gebieden van Staatsbosbeheer komen zowel archeologische, gebouwde als groene monumenten voor, zoals bijvoorbeeld grafheuvels, forten en tuinen van landgoederen. Het RACM wil het cultuurhistorisch erfgoed in wisselwerking met de maatschappij behouden en duurzaam ontwikkelen en zo betekenis geven aan de leefomgeving. De samenwerking tussen RACM en Staatsbosbeheer gaat daarom om zowel inhoudelijke samenwerking (kennisuitwisseling), gezamenlijke visievorming als om gezamenlijk optrekken om het publiek meer bij cultuurhistorie te betrekken via bijvoorbeeld nieuwe producten en publiekscampagnes.

Ook het Baarnse bos, waar de ondertekening plaatsvond, is rijk aan cultuurhistorie. Onlangs is het boek Baarnse bos, een vorstelijk wandelpark van de provincie Utrecht verschenen. Dit boek geeft een uitgebreide beschrijving van de historie van het bos als wandelpark dat lang behoorde bij paleis Soestdijk. Ook bevat het een aantal herstelprojecten. Staatsbosbeheer wil graag met behulp van derden een aantal van deze herstelprojecten realiseren waarmee het bos het vorstelijke wandelpark van weleer zou kunnen worden.