Stichting Natuur en Milieu

Twee zuinige diesels in nieuwe auto-TOP10

18 april 2008 - In de nieuwe TOP10-lijsten van zuinige autos staan voor het eerst twee dieselautos in die minder dan 100 gram CO2 per kilometer uitstoten: de Seat Ibiza EcoMotive en de Volkswagen Polo Blue Motion. Stichting Natuur en Milieu, de ANWB en het Wereld Natuur Fonds publiceren ieder kwartaal een zuinige-auto-TOP10.

Opvallend is de toename van het aantal BMW's en Volkswagens, die nu elk met zes modellen in de lijsten staan. De categorie Kleine autos op benzine kent een nieuwe koploper: de Smart ForTwo Coupe (Micro Hybrid Drive). De nieuwe TOP10s tonen in totaal 57 zuinige autos, verdeeld over 25 merken.

Informatie uitgebreid
De TOP10 lijsten bieden voortaan meer gedetailleerde informatie over de kosten van bezit en gebruik van de autos. De indeling blijft op brandstofsoort: benzine, diesel en (op termijn) aardgas. Binnen de benzineautos en de dieselautos worden voortaan drie in plaats van vier grootteklassen onderscheiden: klein, middelgroot en groot.

Elke TOP10 bestaat uit de tien modellen met de laagste CO2-emissie in die categorie. Indien meerdere modellen de 10e plaats delen worden deze alle getoond. (Diesel)modellen die meer fijnstof uitstoten dan de Euro5-norm (5 mg/km) en (benzine)modellen die meer CO2 uitstoten dan het gemiddelde van alle nieuwe autos die in 2007 in Nederland verkocht zijn (165 g/km), zijn uitgesloten.

De interesse voor zuinige autos groeit gestaag. Aanleiding hiervoor zijn hoge brandstofprijzen, verschuivingen in de autobelastingen en ruime media-aandacht voor klimaatverandering en luchtkwaliteit. De verkoop van zuinige autos is de afgelopen maanden sterk toegenomen. Importeurs spelen hierop in door in hoog tempo nieuwe zuinige modellen op de Nederlandse markt brengen.

Ook bevatten steeds meer modellen hulpmiddelen om zuinig te rijden, zoals een schakelindicator die aangeeft in welke versnelling het zuinigst gereden wordt. De Top 10 worden daarom geregeld bijgewerkt. De volgende update komt aan het begin van het derde kwartaal.

Met de TOP10s willen ANWB, WNF en Natuur en Milieu particulieren, (lease-) bedrijven en overheden helpen om te kiezen voor zuinige en schone modellen. De lijsten zijn hieronder als pdf te vinden en verschijnen binnenkort op www.top10.hier.nu . Daar vindt u ook lijsten met onder meer de zuinigste televisies, koelkasten en wasdrogers.

Benzineauto's Dieselauto's
Benzine klein (1 t/m 5)
Benzine klein (6 t/m 10) Diesel klein (1 t/m 5) Diesel klein (6 t/m 10)
Benzine midden (1 t/m 5)
Benzine midden (6 t/m 10) Diesel midden (1 t/m 5) Diesel midden (6 t/m 10)
Benzine groot Diesel groot (1 t/m 5)
Diesel groot (6 t/m 10)

Lees hier een toelichting op de TOP10

Publicatiedatum: 18-04-2008