Provincie Zuid-Holland

GS adviseren minister positief over herindelingsadvies eerste fusiegemeente Zuidplaspolder 18-04-2008

Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen-Moerkapelle op weg naar fusie in 2010

Gedeputeerde Staten hebben vertrouwen in een vruchtbare toekomst voor de nieuwe fusiegemeente Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen-Moerkapelle. Hun vrijwillige samenvoeging draagt bij aan de bestuurskracht van de nieuwe gemeente en in de regio. Deze positieve zienswijze is, samen met het herindelingsadvies dat de gemeenten hebben opgesteld, door GS verzonden aan minister Ter Horst en staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken. De drie gemeenten zetten hiermee als eerste in de Zuidplaspolder weer een stap richting hun vrijwillige fusie in 2010.

Aan de minister wordt gevraagd om het wetgevingsproces in gang te zetten voor de vrijwillige fusie van Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen-Moerkapelle. De minister moet daartoe een voorstel aan de ministerraad doen voor een herindelingsregeling. GS vragen haar om de behandeling ervan te bevorderen zodat de fusie per 2010 kan ingaan.

Bestuurskrachtige nieuwe gemeente
De raden van de drie gemeenten stelden 19 februari 2008 hun gezamenlijke herindelingsadvies vast. Gedeputeerde Staten constateren dat de nieuw te vormen gemeente haar inwoners een goede en meer eigentijdse dienstverlening kan bieden, en dat zij voor de gemeenten in de regio een bestuurskrachtige partner kan zijn. Ook ontstaat ruimte voor duurzame ontwikkelmogelijkheden op het gebied van ruimte, economie en de gemeentelijke organisatie. De nieuwe gemeente zal ruim 40.000 inwoners omvatten en doorgroeien naar 60.000.

Financieel levensvatbaar
Op weg naar de fusie zullen de drie gemeenten nog meer naar elkaar moeten toegroeien. Zo verschillen zij momenteel onderling in hun financieel beleid en hun financiële positie. Op basis van de aanpak waarmee zij deze verschillen willen harmoniseren, concluderen GS dat de financiële levensvatbaarheid van de fusiegemeente voldoende verzekerd is.

Bron: afdeling Communicatie: telefoon 070 - 441 66 22