Positief resultaat jaarrekening 2007

Gedeputeerde: Intensief en vernieuwend jaar voor provincie

De provincie Flevoland sluit het jaar 2007 positief af en heeft EUR 2,8 miljoen overgehouden ten opzichte van de begroting 2007. De inkomsten zijn hoger dan begroot en enkele investeringen op het gebied van infrastructuur zijn vertraagd. "We kijken terug op een intensief jaar, waarin veel tot stand is gebracht.", aldus Harry Dijksma, gedeputeerde van Financiën van de provincie Flevoland, "Er is veel werk verzet om een eerste stap te kunnen zetten bij het realiseren van de forse ambities die we in ons Hoofdlijnenakkoord hebben geformuleerd. Dit Hoofdlijnenakkoord is de basis waarop na de verkiezingen in maart 2007, een nieuw college van GS is gevormd. Na een korte formatieperiode is dit college voortvarend van start gegaan met de uitvoering van dit akkoord. In zeer korte tijd is de Programmabegroting omgevormd naar de vijf beleidsthema's uit het Hoofdlijnenakkoord, zodat daarop ook gericht kan worden gestuurd en verantwoording kan worden afgelegd. Daarnaast is een volgende stap gezet naar een uitvoeringsgerichte organisatie."

Belangrijke successen in de uitvoering van het Hoofdlijnenakkoord in 2007 waren de ontwikkeling van het Oostvaarderswold waarvoor het plan van aanpak is vastgesteld en waarbij duidelijkheid over
schadeloosstelling naar boeren is gegeven. Tevens werd in 2007 de eerste grond voor het Oostvaarderswold aangekocht.

Het afgelopen jaar zijn ook belangrijke stappen gezet naar een toekomstige ontsluiting van Flevoland. Samen met de partners in de Metropoolregio Amsterdam is een akkoord gesloten met het Kabinet over de verbreding van de A6-A1-A9 van Almere naar Amsterdam en Schiphol. Het Kabinet stelt hiervoor 3,5 miljard euro beschikbaar. Helaas is de Zuiderzeelijn door het Kabinet afgeblazen, maar daarvoor in de plaats is er wel geld beschikbaar gekomen voor het OV op dezelfde as (1,35 miljard), en voor verbreding van de N50 vanaf Emmeloord tot aan de Ramspolbrug en voor economische structuurversterking in Noordelijk Flevoland (totaal 50 miljoen).

Overigens doet de provincie Flevoland het ook goed waar het gaat om verkeersveiligheid en openbaar vervoer. Flevoland was in 2007 de meest verkeersveilige provincie van Nederland. Daarnaast wijzen landelijke onderzoeken uit dat het Flevolandse OV in de periode 2001-2006 het hardst is gegroeid van heel Nederland: meer aanbod van OV en veel meer reizigers. Die reizigers waarderen het OV in Flevoland ook bovengemiddeld, vooral het OV in en rond Almere krijgt een zeer hoge waardering in de OV-klantenbarometer 2007.

Ook is met de betrokken partijen een convenant voor de luchthaven Lelystad gesloten .

Het positieve resultaat voor 2007 komt door hogere inkomsten dan verwacht. De rente-inkomsten zijn hoger door een hogere rentestand en meer kasgelden dan geraamd en de opbrengst uit de
motorrijtuigenbelasting is hoger door toename van het aantal voertuigen en hun gewicht. Verder is er meer dividend ontvangen van onder meer de nutsbedrijven.

De uitgaven voor het Provinciaal Meerjarenprogramma Landelijkgebied (p-MJP) zijn lager uitgevallen als gevolg van een vertraagde start in het eeste collegejaar. Het meerjarenprogramma geldt voor de periode 2007-2013.

Uitgaven voor landwegen zijn lager, onder meer omdat de aanleg van de parallelweg langs de Hanzeweg is vertraagd door
bezwaarschriftprocedures. De uitvoering van het werk is in 2008 opgepakt en gestart.

De provincie wil het positieve resultaat van EUR 2,8 miljoen vooral gebruiken voor een mogelijke inhaalslag binnen het p-MJP in de komende jaren. Daarnaast wordt met PS overlegd of met het geld enkele projecten versneld kunnen worden aangelegd.

De jaarrekening en het jaarverslag worden behandeld in de commissievergaderingen van 15 mei en de PS vergadering van 29 mei.