ABVAKABO FNV

Teveel externe adviseurs bij de rijksoverheid

De rijkssector gaf in 2006 2,6 miljard euro uit aan extern personeel en advies, onthulde het AD. Bestuurder Jan Willem Dieten van Abvakabo FNV heeft daar maar een woord voor: `absurd'. De bestuurder wijst er op dat het totale budget voor het rijkspersoneel iets meer dan 6 miljard in totaal is. Dan zijn de verhoudingen toch wel heel erg scheef, meent Dieten.
Abvakabo FNV vindt dat het werk bij de rijksoverheid zoveel mogelijk door het eigen personeel moet worden gedaan. De bond begrijpt dat je soms expertise moet inhuren, zeker als in een veranderingsproces zit. Maar Dieten heeft sterk de indruk dat de rijksoverheid te veel afhankelijk wordt van de externe adviseurs. Ambtenaren, werknemers van de rijksoverheid zelf, moeten de regie en overzicht houden, vindt hij.

Abvakabo vindt het schandalig dat er zoveel geld wordt besteed aan externen, ook al komt het uit aparte potjes die bedoeld zijn om incidentele kosten te dekken. `Het is en blijft toch belastinggeld van alle burgers en daar moeten we zorgvuldig mee omgaan', besluit Dieten.