Gemeente Elburg

Vesting Elburg

170408 Nieuw reclamebeleid Vesting Elburg

Persbericht

17 april 2008

Nieuw reclamebeleid Vesting Elburg

Op 24 februari 2005 heeft de raad ingestemd met het nieuwe reclamebeleid zoals opgenomen in hoofdstuk 6 van de Welstandsnota. Voor de ondernemer in- en nabij de oude binnenstad heeft dit consequenties. Binnen 3 jaar na de invoering van de nieuwe regeling (vóór 1 mei 2008) moet de bestaande permanente reclame voldoen aan de nieuwe regelgeving.

Een 1e inventarisatieronde is in april 2005 geweest. N.a.v. deze inventarisatie hebben de ondernemers schriftelijk bericht gehad of hun reclame wel of niet voldeed aan de nieuwe richtlijnen.

Om het proces te bevorderen en om de ondernemers enigszins tegemoet te komen in de kosten van het veranderen/verwijderen is destijds een zogenaamde `stimuleringspremie' verstrekt. Een aantal ondernemers heeft met behulp van deze regeling hun reclame aangepast of verwijderd.

In de maanden februari en maart jl. is de aanwezige reclame in de binnenstad en haven opnieuw in beeld gebracht. Bij toetsing van de reclame aan de vastgestelde criteria blijkt dat toch een groot aantal ondernemers nog niet voldoen aan de nieuwe richtlijnen. Deze zijn aangeschreven om de reclame alsnog te verwijderen. Indien zij zelf geen actie ondernemen dan zal, na een officiële bestuursdwangaanschrijving, van gemeentewege de reclame die niet voldoet worden weggehaald.

Na 1 mei 2008 gaan wij over tot intensivering van de controle op de uitstalling van waren op de stoep, het aantal vlaggen, het binnenhalen van vlaggen na winkelsluiting en het omhooghalen van zonwering.

Naast het houden van inspraakavonden, het aanbieden van een zogenaamde stimuleringsregeling (tegemoetkoming in de gemaakte kosten) is een meer dan redelijke termijn gegeven (3 jaar!) om de reclame te verwijderen dan wel deze aan te passen aan het nieuwe beleid. Wij vertrouwen er op dat onze winkeliers onze coulante opstelling waarderen en dat zij de reclame vóór 1 mei a.s. weghalen. Onze historische binnenstad is het waard!