ABVAKABO FNV

Nederlandse postwerkers demonstreren in Duitsland

Ruim 100 leden van ABVAKABO FNV en FNV Bondgenoten, werkzaam bij de post, hebben vrijdagmiddag deelgenomen aan een demonstratie in het Duitse Gronau. Met de demonstratie vraagt de Duitse vakbond Verdi aandacht voor de concurrentiestrijd tussen postbedrijven die over de ruggen van de werknemers wordt uitgevochten. Ook Nederlandse werknemers merken steeds meer de wat de negatieve gevolgen zijn van de concurrentie op de postmarkt.

Sinds de liberalisering van de postmarkt zijn er veel nieuwe spelers op de markt. Nieuwe bedrijven als Sandd en Selectmail hebben geen cao en werken veelal volgens stukloon. Vakbonden vinden het belangrijk dat er voor de werknemers bij de nieuwe postbedrijven een cao komt. ABVAKABO FNV vindt dat er alles aan gedaan moet worden om concurrentie op arbeidsvoorwaarden tegen te gaan. Dit was bij de demonstratie ook het pleidooi aan de Duitse regering.

Anneke Stevens, onderhandelaar bij ABVAKABO FNV; `de nieuwe postbedrijven betalen slecht en mensen werken er zonder enige vorm van rechtsbescherming. Een volwaardige baan als postbode wordt op deze manier omgezet in vier margebaantjes als postbezorger. Bij gevestigde postbedrijven als TNT staan er echter duizenden `echte' banen op het spel. De directie van TNT vindt dat er bij de Nederlandse post 25% ingeleverd moet worden op arbeidsvoorwaarden.