Gemeente Deventer

landelijke compostactie

Ook in 2008 weer succesvolle deelname aan landelijke compostactie

In het kader van het project Afval Apart deed Deventer ook dit jaar weer mee aan de landelijke compostactie. Als dank voor het scheiden van GFT-afval werd aan de bewoners van Deventer gratis compost verstrekt. Het was zo'n groot succes, dat extra compost moest worden geleverd door de VAR. In totaal zijn bijna vijfduizend zakken van 40 liter weggegeven.

Zaterdag 12 april is een cursus gegeven over hoe je zelf compost kunt maken. Ook waren er tegen flinke kortingen verschillende systemen te krijgen om zelf compost te maken.. Nieuw dit jaar is het Bokashi-systeem, een vinding uit Japan, waarbij GFT-afval wordt gefermenteerd. Met twee emmertjes in huis en een entstof voor de fermentatie wordt een krachtige bodemverbeteraar geproduceerd.

Ook het afgetapte vocht is zeer voedzaam voor kamerplanten en de tuin. Tijdens de compostactie zijn er 116 bokashi-sets verkocht. Hiermee heeft Deventer een landelijke primeur. De Ulebelt organiseert een informatie-inloopdag over Bokashi op dinsdag 13 mei van 14:00 - 22:00. Meer informatie: www.ulebelt.nl

De Ulebelt voerde de actie uit in opdracht van de Gemeente Deventer.

Afval Apart
De compostactie maakt onderdeel uit van Afval Apart, een initiatief van de gemeente Deventer om tot een sterke vermindering van de hoeveelheid restafval te komen. In dit project wordt nauw samengewerkt met buurbeheerbedrijf Cambio, Circulus, Sallcon en de Ulebelt.

De hoeveel restafval die nu jaarlijks per Deventenaar wordt geproduceerd is circa 210 kilo. Het doel is om dit terug te brengen tot 180 kilo in 2009 en tot 150 kilo in 2012. Om dit te bereiken zijn er verschillende projecten opgestart op het gebied van gescheiden inzameling van glas, oud papier en GFT-afval, de compostactie maakt hier onderdeel vanuit.

Publicatiedatum: 18-4-2008
zakken met compost

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging vrijdag 18 april 2008