Vlaamse Overheid

Leadergebied

10 Vlaamse plattelandsgebieden erkend als Leadergebied

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 18 april 2008

37,5 miljoen euro voor plattelandsprojecten ter bevordering van leefkwaliteit op platteland en diversificatie van plattelandseconomie

Op initiatief van Kris PEETERS, Vlaams minister-president en Vlaams minister bevoegd voor plattelandsbeleid heeft de Vlaamse Regering vandaag de selectie van tien Vlaamse plattelandsgebieden als Leadergebied goedgekeurd. Dit kadert in As 4 van het Programma voor Plattelandsontwikkeling (PDPO) 2007-2013.

De 10 gebieden werden geselecteerd door Provinciale Managementcomités (PMC's), met hierin vertegenwoordigers van Vlaamse, provinciale en gemeentelijke overheden.De selectie gebeurde op basis van hun ingediende ontwikkelingsstrategie.

De doelstellingen van Leader zijn het bevorderen van de leefkwaliteit op het platteland en van de diversificatie van de plattelandseconomie. De nadruk ligt hierbij op een gebiedsgerichte, coherente en innoverende aanpak.

Voor de hele periode is ongeveer 37,5 miljoen euro ter beschikking gesteld, bestaande uit Europese, Vlaamse en provinciale middelen.

Op 22 april wordt door het Vlaams Ruraal Netwerk een studiedag georganiseerd in het Vlaamse Parlement, met als thema `Leader in Vlaanderen 2007-2013'.

Wat is Leader?

Leader, een afkorting voor Liaisons Entre Actions de Développement de l'Economie Rurale, is een Europees initiatief voor plattelandsontwikkeling. Het werd in de jaren negentig door Europa in het leven geroepen als antwoord op de specifieke problemen waarmee plattelandsregio's kampen. Leader wil het lokaal economisch en maatschappelijk weefsel op het platteland versterken en bijdragen tot een versterking van de territoriale verbondenheid, een diversificatie van de plattelandseconomie en een verbetering van de leefkwaliteit. Het geeft een regio hierbij de kans om vernieuwende oplossingen uit te werken, op maat van het eigen gebied.

Een Plaatselijke Groep (PG), waarin publieke en private actoren uit verschillende sociaal-economische sectoren en verenigingen samenwerken, neemt het voortouw door een integrale en gebiedsgerichte visie op langere termijn uit te tekenen. Met de nodige financiële middelen kan het deze visie uitvoeren door projecten van plaatselijke actoren te ondersteunen. Aandacht gaat hierbij uit naar vernieuwende ideeën en sectoroverschrijdende samenwerkingsverbanden die zowel binnen als buiten het gebied als voorbeeld kunnen dienen.

Om de kennisuitwisseling tussen Leadergebieden te ondersteunen, is een ruraal netwerk opgericht, zowel op Vlaams als op Europees niveau. Ook krijgen de PG's de kans om samenwerkingsprojecten op te starten met andere plattelandsgebieden, zowel in binnen- als buitenland.

Tot de huidige programmaperiode 2007-2013 was Leader een apart Europees initiatief. Nu maakt het, naast de verbetering van het concurrentievermogen van land- en bosbouw (As 1), het verbeteren van het plattelandsmilieu (As 2) en het verhogen van de leefkwaliteit op het platteland en diversificatie van de plattelandseconomie (As 3), als As 4 deel uit van het plattelandsbeleid in het kader van het Europese landbouw- en plattelandsbeleid en bijgevolg van het Vlaamse Programmeringsdocument voor Plattelandsontwikkeling (PDPO). Vlaanderen koos ervoor om Leader in te zetten ter verbetering van de leefkwaliteit op het platteland en voor de diversificatie van de plattelandseconomie.

10 Vlaamse plattelandsgebieden als Leadergebied erkend

Binnen As 4 werd midden 2007 een provinciale oproep tot het indienen van ontwikkelingsstrategieën vanuit plattelandsgebieden gelanceerd. Om in aanmerking te komen moeten kandidaat-Plaatselijke Groepen aan een aantal voorwaarden voldoen:

- het gebied moet coherent en voldoende ruraal zijn;
- het gebied moet groot genoeg zijn;
- de Plaatselijke Groep moet voor minstens de helft uit private actoren bestaan;

- De plaatselijke groep moet een integrale strategie uitwerken voor de duurzame ontwikkeling van hun gebied.

Bij het afsluiten van de oproep, eind 2007, hadden tien kandidaten zich gemeld. De respectievelijke PMC's keurden alle ingediende strategieën goed. Deze beslissing werd zowel door de provinciale deputaties als door de Vlaamse Regering vandaag bekrachtigd. Met deze selectie en bekrachtiging wordt de lokale ontwikkelingsstrategie goedgekeurd, de gebiedsafbakening vastgelegd en een budget, bestaande uit Europese, Vlaamse en provinciale middelen, toegekend.

Volgende tien gebieden zijn op basis van de ingediende ontwikkelingsstrategie als Leadergebied geselecteerd:

Antwerpen:

* MarkAante Kempen

* Regio Midden-Kempen Beweegt

Limburg:

* Haspengouw

* Kempen-Maasland

Oost-Vlaanderen:

* Meetjesland, Leie & Schelde

* Vlaamse Ardennen

Vlaams-Brabant:

* Hageland

* Pajottenland

West-Vlaanderen:

* Tielts Plateau

* Westhoek

Voor de uitvoering van de lokale ontwikkelingsstrategie en het beheer van de middelen is de PG verantwoordelijk. De PG bepaalt zelf de procedure voor indiening en goedkeuring van projecten in het kader van de ontwikkelingsstrategie. Het is dus aan de Plaatselijke Groepen om de vele plannen en ideeën om te zetten in realisaties op het plattelandsterrein.

37,5 miljoen euro ter beschikking

Alles samen beschikken de tien Leadergebieden over een budget van 37.424.453 euro voor de hele periode. Vlaanderen en de provincies dragen 70% of ongeveer 26 miljoen bij, 30% van deze middelen komt uit Europa. Daarnaast staat de promotor van een project zelf in voor het resterende bedrag van de projectkosten financiering (minimaal 35 %). Eventueel kan hij hiervoor extern middelen zoeken (vb. gemeente, private financiering, ...).

Studiedag Leader

Op 22 april vindt een studiedag `Leader in Vlaanderen 2007-2013' plaats in het Vlaams Parlement. Tijdens deze studiedag kunnen de PG's met elkaar kennismaken en netwerken. Daarnaast zal er ook heel wat praktische informatie ter beschikking zijn voor opstartende PG's.

`Dit programma is belangrijk voor het bevorderen van de leefbaarheid van het platteland. Het feit dat de Leader aanpak erop gericht is om initiatieven vanuit de regio zelf te stimuleren en dus een aanpak `van onderaf' voorstaat, draagt bovendien bij tot een belangrijk maatschappelijk draagvlak. Op die manier worden de mensen uit het gebied zelf in staat gesteld om de zaken die zij belangrijk vinden, aan te pakken met projecten,' besluit minister Peeters.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Luc De Seranno, woordvoerder van minister-president Peeters Tel: 02 552 60 12
GSM: 0477 38 23 37
Email: persdienst.peeters@vlaanderen.be