Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 18 april 2008

Stockholm School of Economics wint European Case Competition in Tilburg

Stockholm School of Economics heeft de European Case Competition gewonnen die van 14 tot en met 18 april plaatsvond in Tilburg. Net als zeven andere teams uit verschillende Europese landen voerden zij opdrachten uit over de internationale strategie van Eureko en de Rabobank, waaronder cases over biobrandstoffen, fusies en overnames. In de finale presenteerden drie overgebleven teams een advies over internationale samenwerking tussen de Rabobank en Eureko. De competitie werd georganiseerd door studievereniging FIRST International in samenwerking met de Universiteit Tilburg, Eureko, Rabobank Nederland en Booz Allen Hamilton.

Het team van Stockholm maakte de meeste indruk door de creatieve en innovatieve wijze waarop zij het probleem benaderd hebben en voor de uitvoerbaarheid van hun oplossing. Daarnaast vielen zij op door hun zeer professionele wijze van presenteren.

Oud-minister van landbouw Cees Veerman, voorzitter van de jury, gaf op de finaledag bovendien een lezing over de mondiale ontwikkelingen in de Food and Agri sector. Met betrekking tot zijn rol als voorzitter van de jury zij hij: "Vandaag is bewezen dat het samenbrengen van acht gepassioneerde en competitieve studententeams uit verschillende landen en met verschillende achtergronden resulteert in hoge kwaliteit presentaties en goed onderbouwde strategieën. Het niveau van creativiteit en innovatie dat in zo'n korte periode bewerkstelligd is, is veelbelovend. Het is een voorbeeld van excellente samenwerking van excellente studenten op Europees niveau."

Bert Mertens, directeur Rabobank Nederland Cooperative Affairs, toonde zich blij verrast. "Ik was verrast door de grote inzet en het hoge niveau van de masterstudenten. Ze hebben zich in een korte tijd een behoorlijk beeld gevormd van onze organisatie en enkele interessante ideeën naar voren gebracht. Deze samenwerking met de universiteit is belangrijk voor ons, wij zijn altijd op zoek naar nieuw talent", zei hij. "Persoonlijk vond ik mooi dat zij ook hebben stilgestaan bij de betekenis ons bedrijf als coöperatie. Wat dit betekent voor klanten, voor medewerkers en bestuurders, en voor bijvoorbeeld de samenwerking met partners. Zo hebben Europese coöperatieve partners een streepje voor bij ons. Wij delen een geschiedenis met elkaar en kijken tegen veel dingen hetzelfde aan."

Over de aanpak van de biobrandstoffen case van de Rabobank was Mertens zeer te spreken. "Van de Rabobank verwachtten de studenten terecht dat zij de randvoorwaarden waaronder bedrijven bio fuels produceren goed in de gaten houdt. Tegelijkertijd gaven ze aan dat Rabobank innovatie in bio fuels stimuleert door deze te financieren. Een gebalanceerde uitkomst volgens mij."

Volgens Frank van der Duyn Schouten, rector magnificus van de Universiteit van Tilburg, bood de internationale case competitie studenten een uitgelezen mogelijkheid zich te oefenen in internationale samenwerking, en dat in een competitieve sfeer. "De actuele en belangwekkende cases die werden aangedragen door de Rabobank en Eureko gaven deze competitie een hoog realiteitsgehalte en stelden studenten in staat hun kennis aan de weerbarstige werkelijkheid te toetsen. Ik verwacht dat de formule van deze competitie in de toekomst breed navolging zal vinden", aldus de rector. "Voor de Universiteit van Tilburg, die zich steeds nadrukkelijker als een Europese universiteit manifesteert, was deze competitie een prima gelegenheid de banden met haar Europese partneruniversiteiten verder aan te halen. De studievereniging FIRST International heeft met de uitstekende organisatie van dit evenement laten zien dat studenten, mits goed uitgedaagd, tot veel in staat zijn."