Vereniging Eigen Huis

Energielabel wordt ingrijpend verbeterd

Het energielabel maakt de komende maanden belangrijke verbeteringen door. Dat komt de kwaliteit van het label ten goede. De consument krijgt een betrouwbaarder label en meer informatie over de energie(on)zuinigheid van de woning. Daarmee kan de (nieuwe) huiseigenaar gericht aan de slag om de woning energiezuiniger te maken.

Het ministerie van VROM heeft op 1 april een aantal verbeteringen van het energielabel aangekondigd. Met deze verbeteringen wordt tegemoetgekomen aan de kritiek die Vereniging Eigen Huis had bij de introductie van het label op 1 januari van dit jaar.

Examen voor labeladviseurs
Vanaf 1 april 2008 is er een landelijke eindtoets (een examen) voor bedrijven en labeladviseurs die het energielabel verstrekken. Alle nieuwe labeladviseurs moeten de eindtoets halen, maar ook de adviseurs die sinds begin dit jaar keuringen voor het energielabel uitvoeren.

Ze hebben daarvoor van 1 juni tot 1 september 2008 de tijd. Na 1 september mogen labeladviseurs die geen eindtoets hebben gehaald geen keuringen meer verrichten. Vereniging Eigen Huis heeft het ministerie gevraagd om een certificaat te ontwikkelen, zodat de consument kan nagaan of de labeladviseur bevoegd is.

Tot 1 september raadt Vereniging Eigen Huis huiseigenaren aan om bij het aanvragen van een keuring voor het energielabel expliciet te vragen naar een labeladviseur die het landelijk examen heeft behaald. Dit moet hij kunnen aantonen.

Informatie over opnamegegevens
De huiseigenaar krijgt op zijn verzoek, zonder extra kosten, de beschikking over de opnamegegevens van zijn woning. De gegevens worden op een aparte bijlage vermeld. Uit deze informatie blijkt waar met energiebesparende maatregelen het meeste voordeel kan worden bereikt.

De huiseigenaar kan om deze bijlage vragen. Ook kan een koper die van de verkoper een energielabel heeft ontvangen zonder opnamegegevens, deze later opvragen bij het gecertificeerde bedrijf dat de keuring heeft verricht. Voor de koper is deze informatie belangrijk, omdat een woning in de regel na de overdracht wordt opgeknapt.

Klachtenregeling
Het ministerie heeft toegezegd dat de klachtenregeling consumentvriendelijker en beter toegankelijk wordt en dat er een meldpunt komt op de VROM-website. Daar zullen de klachtenprocedure en de doorlooptijd duidelijk worden beschreven. Ook een vast tarief voor de klachtenbehandeling is er nog niet. Vereniging Eigen Huis volgt de ontwikkelingen op dit terrein nauwgezet.

Steekproeven
Vanaf 1 april worden steekproeven uitgevoerd naar de kwaliteit van de verrichte labelkeuringen. Dat gebeurt door woningen te herkeuren om te zien of er goed en zorgvuldig werk is verricht. Net zoals dat bij de APK-keuringen voor autoâs wordt gedaan.

Bron: Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 18 april 2008

Naar het Eigenhuis.nl forum

---