Universiteit Utrecht


Tweede UCERF-symposium over familierecht

Op dit tweede symposium over familierecht van het Utrecht Centre for European Research into Family Law (UCERF, Universiteit Utrecht) geven gerenommeerde sprekers uit wetenschap en praktijk voordrachten over het familierecht. Prof. Katharina Boele-Woelki (UCERF) zal het symposium om 13.30 uur openen. Tijdens het eerste deel van het programma zal mr. Carla Smeets (advocate te Rotterdam) een voordracht houden over nieuwe ontwikkelingen in het huwelijksvermogensrecht. Vervolgens zal dr. Machteld Vonk (UCERF) de voor- en nadelen van de voorstellen van Commissie Kalsbeek inzake lesbisch ouderschap kritisch bespreken. Tijdens het tweede deel van het programma houdt prof. Leon Buskens (UCERF) een voordracht over islamitisch familierecht, waarna prof. Hans van Delden (UMC Utrecht) een lezing zal verzorgen over de zorg voor ouderen. De middag wordt afgesloten met een presentatie over internationale kinderontvoering door mr. Robine de Lange-Tegelaar (vice-president van de rechtbank Den Haag).

UCERF is in 2007 opgericht om onderzoek op het terrein van het familie- en erfrecht te bundelen en te bevorderen. Onderzoek, onderwijs en maatschappelijke dienstverlening zijn de drie pijlers waarop UCERF rust. Als expertisecentrum verenigt UCERF de familierechtonderzoekers van het departement Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Utrecht. Er wordt rechtsvergelijkend, internationaal en multidisciplinair onderzoek uitgevoerd, onder meer in het kader van het onderzoeksprogramma Changing Patterns of Interdependence and Solidarity in Family Relations. Recent gaat de aandacht uit naar het internationale en Europese alimentatierecht. Een andere belangrijke taak van UCERF is het faciliteren van de werkzaamheden van de Commission on European Family Law (CEFL), het Europese netwerk op het gebied van het familierecht dat bijdragen levert aan de harmonisatie van het familie- en erfrecht door het opstellen van algemene beginselen van Europees familierecht.

De kosten voor deelname aan dit symposium bedragen 50 euro.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mw. Jeanne Wijnans (j.wijnans@law.uu.nl, 030 253 7150) of kijken op www.ucerf.nl.

18-04-2008, 13:00 - 17:30 uur Universiteit Utrecht