Gemeente Heerlen

PERSBERICHT

Internationaal icoon Kim Gordon opent exclusieve tentoonstelling in het Glaspaleis

Op vrijdag 18 april opent Glaspaleis Heerlen om 18.00 uur de unieke tentoonstelling Sway: A Way In van de Amerikaanse kunstenaar, muzikant en tentoonstellingsmaker Kim Gordon, o.a. bekend van haar prominente rol in de legendarische band Sonic Youth. In haar solotentoonstelling toont ze een nieuwe serie aquarellen als onderdeel van een grotere installatie. Sway: A Way In is Kim Gordons eerste solotentoonstelling in Nederland. De tentoonstelling is van vrijdag 18 april t/m zondag 15 juni te zien in het Glaspaleis. Bij de tentoonstelling verschijnt een kunstenaarsboek in beperkte oplage.

In haar nieuwe aquarellen toont Gordon een aantal ongrijpbare, transparante portretten. Opgezet in subtiele, ijle waterverf-toetsen wekken deze vluchtige, hemelse beelden de indruk gezichten te zijn van een publiek, gezien vanuit het perspectief van een (optredende) artiest. De aquarellen zijn in de tentoonstelling onderdeel van een grotere installatie, die Kim Gordon zelf ter plekke zal realiseren. Daarbij maakt zij gebruik van verschillende materialen, media en technieken en ook de muzikale dimensie ontbreekt niet. Een videowerk, tijdens de avonduren geprojecteerd op de gevel van het Glaspaleis, completeert deze unieke solopresentatie.

Kim Gordon toont zich in haar werk geïnteresseerd in de relatie tussen de kunstenaar en zijn publiek en de onbetwiste macht die een artiest op het podium lijkt te hebben. Ze werd op het idee gebracht voor de serie aquarellen toen ze tijdens een optreden video-opnames van het publiek op het podium projecteerde. Zoals men bij een videoprojectie de scherpte kan manipuleren totdat er bijna geen herkenbaar beeld meer over blijft, zo heeft Gordon zich in deze aquarellen laten uitdagen om de grenzen van de figuratie en de abstractie op te zoeken en te onderzoeken hoe abstract de verbeelding van het publiek kan worden zonder daarbij de herkenbaarheid van de gezichten te verliezen. Door het gebruik van metallic pigmenten lijkt het alsof er een schijnwerper op het publiek gericht is en worden de rollen tussen de kunstenaar en het publiek omgedraaid.

Kim Gordon is een belangrijk, internationaal icoon van deze tijd. Ze woont en werkt sinds 1980 in New York en South Hampton. Ze studeerde aan Otis College of Art and Design in LA en was in de vroege jaren tachtig werkzaam voor diverse galeries waaronder de Annina Nosei Gallery en White Columns. Als kunstcriticus schreef zij artikelen voor Art Forum, ZG Magazine, Real Life en diverse catalogi. Samen met Thurston Moore, Lee Ranaldo en Richard Edson vormt Gordon sinds 1981 Sonic Youth, waarmee zij talrijke albums heeft gemaakt en in alle belangrijke clubs en op alle grote festivals wereldwijd heeft gespeeld. Daarnaast richt ze in 1992 met Julie Cafritz de band Freetime op. Ook regisseerde ze de video voor The Breeders, coproduceerde ze de cd Pretty On The Inside van Hole en startte ze in 1994 X Girl, een kledinglijn gespecialiseerd in skatemode voor meiden. In 1996 werkte Gordon mee aan de expositie Baby Generation in Parco Gallery in Tokyo, Japan waarop Gordon deelnam in de expositie I Love New York in het Ludwig Museum in Keulen. Het als baanbrekend te definiëren werk van Kim is ondertussen in Japan, Amerika en in delen van Europa geëxposeerd. Sway: A Way In is Kim Gordons eerste solotentoonstelling in Nederland. In 2000 maakte zij als gastconservator onder de titel Kims Bedroom een groepstentoonstelling voor MU in Eindhoven.

Opening: vrijdag 18 april, 18-20 u. Kim Gordon zal zelf bij de opening aanwezig zijn. Toegang tot de tentoonstelling is gratis. Openingstijden: di-vr: 11-17 u (do tot 20 u), za-zo: 13-17 u.

Glaspaleis, venster op cultuur
Bongerd 18
6411 JM Heerlen

www.glaspaleis.nl

//////////////////////



Gemeente Heerlen