NEN


Flex Power Grid Lab geopend

vrijdag 18 april 2008, 14:17

Bedrijfsleven en universiteiten kunnen inpassing van decentrale energieopwekking in het elektriciteitsnet nu beter testen en onderzoeken. Op 9 april werd het vermogenselektronicalaboratorium van KEMA - het Flex Power Grid Lab - in gebruik genomen.

Het laboratorium biedt een test- en onderzoeksomgeving voor geavanceerde vermogenselektronica. Die is nodig om in de toekomst grote hoeveelheden decentraal opgewekte elektriciteit door bijvoorbeeld windmolens, (micro-)WKK's en zonnecellenconverters aan het bestaande elektriciteitsnet te kunnen koppelen.

Toekomst
Tot nog toe is er veel aandacht geweest voor de ontwikkeling van de afzonderlijke technologieën voor het opwekken van duurzame elektriciteit. Nog te weinig studie is verricht naar de vraag hoe die elektriciteit moet worden getransporteerd en eventueel opgeslagen. In het Flex Power Grid Lab kan een flexibel middenspanningsnet worden gecreëerd, dat bewust vervuild is. Indien twee
vermogenselektronicacomponenten te dicht bij elkaar geplaatst zijn, kan instabiliteit in het elektriciteitsnet ontstaan, met uitval als mogelijk gevolg. Het laboratorium is in staat deze instabiliteit natuurgetrouw weer te geven. In het laboratorium kan apparatuur worden getest bij voortdurende industriële middenspanningen (tien keer hoger dan in andere laboratoria), waarbij de programmeerbare omvormer fungeert als een 1 MW versterker.

Ontwikkelen
Met het Flex Power Grid Lab kunnen bedrijfsleven en universiteiten testen en onderzoeken hoe vermogenselektronica kan worden verbeterd om verstoringen in het elektriciteitsnet te voorkomen. Dit stelt bedrijven en onderzoekers in de gelegenheid om de componenten voor het elektriciteitsnet van de toekomst te ontwikkelen. Het laboratorium, voor de helft gefinancierd door KEMA en voor de andere helft door het ministerie van Economische Zaken, is het resultaat van samenwerking tussen KEMA, ECN en SenterNovem.

Bron: KEMA
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN-EN 50160:2007 en (Norm) NEN-EN-IEC 61000-4-30:2003 en;fr (Norm) NPR-IEC/TR 61000-1-4:2005 en (Norm)