Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 18 april 2008

Integratie milieueffectrapportage (MER) in de opmaak van ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP) betekent 5 á 6 maanden tijdswinst in planningsprocedures

Op voorstel van Viceminister-president en Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening, Dirk VAN MECHELEN, is de Vlaamse Regering definitief akkoord gegaan met het besluit dat de milieueffectrapportage integreert in de procedure tot opmaak van ruimtelijke uitvoeringsplannen.

In uitvoering van het MER-decreet en de betreffende EU-richtlijn dienen alle ruimtelijke uitvoeringsplannen vanaf 1 juni 2008 onderworpen te worden aan een milieueffectenrapport. Dit geldt voor alle nieuwe RUP's en RUP's waarvoor op 1 juni aanstaande nog geen plenaire vergadering heeft plaatsgevonden.

Het consecutief of achter elkaar uitvoeren van de MER en RUP procedure zou betekenen dat een planningsinitiatief al snel 5 tot 6 maanden langer zou duren.

Met het vandaag definitief goedgekeurde besluit - dat positief geadviseerd werd door de Raad van State, de SERV en de MINA-raad - wordt de milieueffectrapportage geïntegreerd in het planningsproces dat tot een RUP moet leiden.

Hierdoor vermijden initiatiefnemers van een planningsproces een bijkomende verlenging van het proces, wordt de afweging van de verschillende alternatieven onmiddellijk geïntegreerd in de procedure en wordt er beter afgestemd met de concrete uitvoering van later te realiseren projecten.