Gemeente Zwolle

Welstandseisen gemeente Zwolle

De gemeente Zwolle streeft naar een stad waarin bouwwerken worden gebouwd die in esthetisch opzicht goed passen in de (woon)omgeving. Om dit te kunnen bereiken, laat de gemeente zich adviseren door de welstandscommissie Het Oversticht.

De welstandscommissie bestaat uit onafhankelijke deskundigen die werkzaam zijn in de architectuur, stedenbouw en/ of monumentenzorg. Zij beoordelen bijna alle ingrepen die gevolgen hebben voor het uiterlijk van bouwwerken.

Sinds 1 juli 2004 heeft de gemeente Zwolle de welstandsnota vastgesteld. Met de welstandsnota wordt inzichtelijk gemaakt aan welke criteria een bouwplan door de welstandscommissie wordt getoetst. Zo zijn onder andere Welstandscriteria aangegeven voor veelvoorkomende kleine bouwwerken (de zogenaamde sneltoetscriteria) en gebiedsgerichte criteria voor verschillende gebieden binnen de gemeente.

Een advies van Het Oversticht is een vast onderdeel van de behandeling van veel vergunningaanvragen (voor bijvoorbeeld bouwen, reclame of het wijzigen van een monument.) De gemeente legt de vergunningaanvragen voor aan de commissie die eens in de twee weken vergadert. Deze vergaderingen zijn openbaar. Voor meer informatie kunt u kijken in de toelichting Procedure bouwvergunning.

Contact

Voor meer informatie kunt u hier terecht:
Stadskantoor

Of bel nummer: (038) 498 52 00