NMBS

De NMBS-Groep heeft een stakingsaanzegging ontvangen van de representatieve vakbonden

19/04/2008

voor woensdag 30 april

De NMBS-Groep heeft de voorbije weken samen met de sociale partners onderhandeld over een voorstel tot nieuw sociaal akkoord voor de komende jaren. De verbeterde financiële situatie van de NMBS-Groep, de stabilisatie van de historische schuld en de gevoelige productiviteitsverhoging van de voorbije jaren zorgen voor de nodige ruimte om een sociaal akkoord uit te werken dat een correct antwoord biedt op de terechte verwachtingen van het personeel. Gedurende de jongste weken heeft de directie dan ook samen met de sociale partners een voorstel van sociaal akkoord 2008-2010 onderhandeld. Dat voorziet in een substantiële koopkrachtverhoging voor het personeel, met bijzondere aandacht voor het personeel dat voor de specifieke vereisten van de spoorwegexploitatie op onregelmatige tijdstippen operationeel beschikbaar dient te zijn.

Niettegenstaande de gezonde fundamenten van onze ondernemingen werd bij het opstellen van dit voorstel tegelijkertijd de nodige voorzichtigheid aan de dag gelegd. De context voor de spoorwegen wijzigt immers dagelijks door de voortschrijdende liberalisering van de sector.

De NMBS-Groep is ervan overtuigd dat een evenwichtig voorstel werd aangereikt. De directie roept haar personeel en de representatieve organisaties dan ook op om dit te aanvaarden. Het zal de NMBS-Groep toelaten om in een goed sociaal klimaat kordaat op de ingeslagen weg verder te gaan en de bereikte resultaten niet in het gedrang te brengen.

Het sociaal overleg zal, gelet op de stakingsaanzegging, vanzelfsprekend onmiddellijk worden heropgestart. Het spreekt voor zich dat de reiziger en de klanten verder op de hoogte zullen gehouden worden over eventuele gevolgen van sociale acties.