AutoRai

Citroën C5 trekauto van het jaar

(4/21/2008)
Het begint goed voor de stijlvolle Citroën C5 sedan, die net in de Nederlandse showrooms staat, want de Citroën C5 2.0i 16V is door het ANWB-maandblad Kampeer & Caravan Kampioen uitgeroepen tot âTrekauto van het Jaar 2008â.

De C5 moest het opnemen tegen 22 concurrenten in diverse klasses, waaronder de Ford Mondeo 2.5, de Renault Clio TCE 100 Estate en de Volkwagen Tiguan 2.0 TDI. De Fransoos werd eerst uitgeroepen tot winnaar van de C-klasse en vervolgens tot overall-winnaar.

Een onafhankelijke jury testte de autoâs dagenlang op de testbaan van DAF in Sint Oedenrode en beoordeelde de autoâs op vele punten. Terwijl de non-driving jury de vakantiegeschiktheid van elke auto beoordeelt aan de hand van de mate van zitcomfort, bagageruimte, gebruiksgemak trekhaak en dergelijke, moeten de deelnemende autoâs hun rijdende collegaâs zien te overtuigen van hun capaciteiten als caravantrekker. De testbaan biedt voor dit doel rijstroken met verschillende soorten wegdek, een slingerproef en diverse hellingen. Elke auto krijgt een caravan aan de haak, waarvan de belading eerst met de nodige precisie tot stand is uitgerekend en vervolgens heel evenwichtig over het interieur wordt verdeeld.

De Citroën C-Crosser deed het ook goed met een tweede plaats in de 4WD klasse.

De verkiezing Trekauto van het Jaar is dit jaar voor de 18^e keer georganiseerd door de Kampeer & Caravan Kampioen, in 2005 ging al eerder een Citroën met de titel aan de haal, namelijk de Citroën C4
1.6 16V.