Rathenau Instituut


EU experts en armoede gerelateerde ziekten

Armoede gerelateerde ziekten

Armoede gerelateerde ziekten zijn een de grootste bedreigingen voor de wereldgezondheid. Alleen al aan AIDS/HIV, malaria en tuberculose sterven er jaarlijks zo'n zeven miljoen mensen: zo'n tien procent van de wereldwijde sterfte. De Europese Unie doet veel in de strijd tegen deze ziekten. Zo financiert en ondersteunt ze wetenschappelijk onderzoek naar medicijnen en vaccins, maar ook ontwikkelingshulp. In opdracht van het Europees Parlement onderzoekt het Rathenau Instituut de sterke- en zwakke punten van dit beleid.

Expert meeting Extending the pipeline

Onderdeel van het onderzoek is een expert meeting in Brussel, die op 10 april jongstleden plaatsvond. Hier bespraken belangenorganisaties het EU-beleid tegen armoede gerelateerde ziekten. Aanwezig waren afgevaardigden van DG Research, DG Development, Médecins Sans Frontières, Health Action International, Medicines for Malaria Venture, International Federation of Pharmaceutical Manufacturers & Associations.

Beleidsaanbevelingen

Binnenkort vindt u hier een rapport met de aanbevelingen aan het Europees Parlement voor de bestrijding van armoede gerelateerde ziekten. Klik hieronder voor een inkijkje in de expert meeting van 10 april jongstleden. U vindt er o.a. het programma van de bijeenkomst, een inleidend essay, en enkele powerpoint presentaties.

Charles Mgone EDCTP Extending the pipeline
Guy Willis IFPMA R&D for poverty related neglected diseases RI discussion coordination
RI discussion on designing PRD programmes
RI introduction extending the pipeline