Gemeente Vlaardingen


Afvalwaterakkoord voor een SLIM Afvalwatersysteem

21 april 2008
Gezamenlijk persbericht van het Hoogheemraadschap van Delfland, Rijkswaterstaat en de gemeenten Maassluis, Midden-Delfland, Schiedam, Vlaardingen en Westland.

Het Hoogheemraadschap van Delfland, vijf gemeenten en Rijkswaterstaat Zuid-Holland zijn overeengekomen om tot 2015 de afvalwaterketen verder te verbeteren tegen de laagste maatschappelijke kosten. Op woensdag 23 april ondertekenen vertegenwoordigers van de gemeenten Maassluis, Midden-Delfland, Schiedam, Vlaardingen en Westland, Rijkswaterstaat Zuid-Holland en Delfland hiervoor het Afvalwaterakkoord Optimalisatie Afvalwatersysteem (OAS) De Groote Lucht.

In de periode 2005 - 2007 hebben Delfland, Rijkswaterstaat Zuid-Holland en de gemeenten Maassluis, Midden-Delfland, Schiedam, Vlaardingen en Westland onderzocht of er efficiënter omgegaan kon worden met de afvalwaterstroom naar de afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) De Groote Lucht in Vlaardingen. Delfland is de zuiveraar van het afvalwater en Rijkswaterstaat Zuid-Holland de vergunningverlener (Wvo). Het afvalwater vanuit de gemeenten wordt gezuiverd door AWZI De Groote Lucht.

De verschillende partijen hebben onderzocht of samenwerking in de afvalwaterketen tot besparingen kan leiden. Het onderzoek heeft geresulteerd in een samenwerkingsprogramma dat een besparing kan opleveren van circa 5,6 miljoen euro op een totaal van circa 36 miljoen euro aan investeringen. "We hebben vervolgens besloten om niet alleen een kostenbesparing te realiseren, maar tevens meerwaarde te halen uit het samenwerkingsverband. Daarom zetten wij de besparing in voor het verbeteren van het afvalwatersysteem", stelt hoogheemraad Tom Fransen van Delfland.

Voor het verbeteren van het afvalwatersysteem is een programma opgesteld: SLIM.

Samenwerking: verbeteren van de samenwerking door gezamenlijke planvorming, planrealisatie en communicatie;
Leefomgeving: verbeteren van de leefomgeving door ontvlechting van de afvalwaterketen en het watersysteem, optimalisatie van de afvalwaterketen en aanpak bij de bron;
Innovatie;
Monitoring: vergroten van het inzicht in het afvalwatersysteem door monitoring.

Dit samenwerkingsprogramma is de grondslag voor het Afvalwaterakkoord. Dit akkoord wordt op woensdag 23 april ondertekend door hoogheemraad Fransen, afdelingshoofd Vergunningen Bos-Massop (Rijkswaterstaat Zuid-Holland) en de wethouders Van Nimwegen (Midden-Delfland), Van der Zwan (Westland), Haan (Schiedam), Pleijsier (Maassluis) en Versluijs (Vlaardingen). Hierna kan gestart worden met het uitvoeren van de maatregelen zoals beschreven in het samenwerkingsprogramma.