Stichting Natuur en Milieu

Reactie Natuur en Milieu op advies Commissie Elverding over infrastructuur

De voorstellen van de Commissie-Elverding zijn slecht voor milieu, natuur en bewoners, vindt Stichting Natuur en Milieu. Juridische ingrepen en onrealistische termijnen voor besluitvorming scherpen de tegenstellingen aan en leiden daardoor eerder tot vertraging dan versnelling.

Niet de juridische procedures zijn het probleem, maar de gebrekkige werkwijze van de overheid, stelt Mirjam de Rijk, algemeen directeur van Natuur en Milieu. Deze voorstellen zijn geen oplossingen, maar symboolpolitiek.

De Commissie Elverding wil het besluitvormingsproces binden aan zeer korte termijnen, beroepsmogelijkheden voor burgers en belangenorganisaties inperken, beroep van gemeenten en provincies tegen besluiten van het Rijk zelfs afschaffen en milieueffecten voortaan slechts globaal bekijken met vuistregels. Men wil de proceduretijd hiermee met de helft terugdringen.

Dat klinkt stoer, maar volgens Natuur en Milieu leidt dit helemaal niet tot snellere besluiten. In de besluitvorming hebben de Tweede Kamer en de Raad van State een eigenstandige rol en hierop heeft Elverding geen invloed. Beroepsprocedures en onderzoek naar milieueffecten zijn geen belangrijke oorzaak van vertraging. Dat inperken is vooral symboolpolitiek, want de hoofdoorzaak ligt bij de overheid zelf.

Het is jammer dat het advies voorbijgaat aan de kern van het probleem: grote (infrastructuur) projecten in ons dichtbevolkte land raken veel mensen met botsende belangen. Voor draagvlak en het zoeken naar echt vernieuwende alternatieven is tijd nodig. Als je dit op een goede manier organiseert, leidt dit uiteindelijk tot een sneller en beter resultaat.

Daarom is een slimmere organisatie van de overheid essentieel. Uit onderzoek blijkt steeds weer dat de hoofdoorzaak van de lange duur van besluitvorming vooral bij de overheid zelf ligt. Slecht onderbouwde besluiten sneuvelen dan bij de rechter. Dit los je niet op met juridische ingrepen, maar wel met een betere voorbereiding.

Belanghebbenden actief erbij betrekken en een goede afweging maken tussen de verschillende belangen leiden juist tot snellere en betere uitkomsten. Hoewel de Commissie-Elverding deze analyse ook maakt, doet de Commissie vooral voorstellen van een andere orde.

Natuur en Milieu roept het kabinet en de Tweede Kamer op om niet te kiezen voor de uitzichtloze weg van juridische ingrepen en symboolwetgeving, maar voor een betere voorbereiding en organisatie door de overheid.

Publicatiedatum: 21-04-2008