Ministerie van Financiën

Diversity Works

toespraak | 15-04-2008 | Amsterdam, Staatssecretaris

Opening netwerkborrel carrièrebeurs `Diversity Works'

Dames en Heren,

Dank om op dit evenement ter bevordering van de diversiteit op de arbeidsmarkt te mogen spreken. En dat net voor de borrel. Ik geloof zelfs dat ik de borrel "open", dus ik zal een beetje doorpraten...

Dit evenement is een geweldig initiatief. Ik complimenteer in de eerste plaats dan ook de initiatiefnemers en organisatoren.

Een carrière evenement is een ideale ontmoetingsplek voor werkgevers en werknemers. Ik zag bij mijn binnenkomst, veel verscheidenheid in aanwezige organisaties. Grote bedrijven, adviesbureaus en publieke instellingen. Voor ieder wat wils. Maatschappelijk actief zijn is een uitgelezen platform om mensen te ontmoeten, om een netwerk op te bouwen, om te discussiëren over actuele thema's òf om zelf politiek actief te worden. Ik zal daar later nog wat meer over zeggen.

Jullie zijn allemaal talentvolle en ambitieuze professionals, die op deze beurs kennismaken met allerlei organisaties. Door het aangaan van verschillende gesprekken probeer je goed zicht te krijgen op de mogelijkheden voor een stap in je carrière. Workshops bieden je een kijkje in de keuken van wellicht een toekomstige werkgever. Ik heb begrepen dat er tijdens deze beurs meer dan 60 workshops zijn. Er zijn dus volop mogelijkheden voor een "fishing expedition". Mijn advies zou zijn: benut die mogelijkheid.

Ik zou jullie willen meegeven om je breed te oriënteren. Zorg dat je niet in één vijver vist, maar pak alle mogelijkheden aan om voor jezelf een breed netwerk te creëren. Dit kun je vervolgens gebruiken bij vervolgstappen in je carrière. Een carrière is namelijk geen lange eenbaansweg. Twintig jaar in de zelfde branche bij dezelfde werkgever is vandaag de dag een echte uitzondering.

Ik zag het toen ik nog ondernemer was. Professionals wisselen graag van baan om nieuwe ervaringen op te doen en zich verder te ontwikkelen. Naast de professional, is dit ook goed voor de werkgever. Ik vond het als ondernemer prettig om nieuwe medewerkers aan te nemen die al op meerdere plaatsen actief waren geweest. Zij brachten toch een stukje nieuwe inzichten met zich mee, waar je als werkgever ook weer je voordeel mee kunt doen.

Maar ook tussen branches en sectoren wisselen kan erg verfrissend werken. De psycholoog als beleidsmedewerker, de jurist in het onderwijs, de bioloog bij een IT-organisatie en zo verder.

Als staatssecretaris van Financiën zie ik ook die kracht van carriè rewisselingen. Het is gewoon vernieuwend om bijvoorbeeld een econoom een wet te laten schrijven en een jurist te laten rekenen. Dat levert, echt waar, een efficiënte wet en een accurate berekening op, kan ik u zeggen. Of bijvoorbeeld eens een medewerker van de Belastingdienst een aantal jaar als beleidsmedewerker op het departement in Den Haag laten meedraaien. Zo haal je als werkgever de praktijk aan de bestuurstafel binnen!

Er liggen dus kansen, voor werkgever en professional. In plaats van een lange eenbaansweg is een carrière naar mijn idee dan ook meer een soort kringelend vierbaanscircuit, waarbij je nooit precies weet hoe de bochten lopen en waar de afslagen liggen. Aan de professional de taak om jezelf te equiperen om deze race in te gaan.

Daar waar je een achterstand ervaart in kennis en kunde ligt er in de eerste plaats de verantwoordelijkheid bij jezelf om te zorgen dat je goed beslagen ten ijs komt. Natuurlijk, moet er dan wel tegelijkertijd een gelijk speelveld bij werkgevers zijn om mensen vooral te beoordelen op hun kennis en kunde. Wie je bent en waar je vandaan komt, moet daarbij eigenlijk niet van belang zijn. Gelijke monniken, gelijke kappen, zou je kunnen zeggen. Werknemer en werkgever hebben daarbij dus een gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Je breed oriënteren betekent ook dat je de verschillende "banen" van het carrièrecircuit in het vizier houdt. En carrière is breder dan alleen werk. Je kennis en kunde uitbreiden met een sociale component kan vaak heel goed buiten de muren van het kantoor. Maatschappelijk actief zijn geeft je bijvoorbeeld weer extra bagage in je rugzak wat in het werkveld goed van pas kan komen. Of natuurlijk gewoon lid worden van een politieke partij. Ook dat kan een verrassende wending voor je carrière betekenen..., kan ik uit eigen ervaring zeggen.

Ik was namelijk ruim 15 jaar ondernemer, en nog langer lid van het CDA. Ik zat in het landelijke bestuur van het CDJA en ben via die weg penningmeester van het dagelijkse bestuur geworden. Terwijl ik nog volop aan het ondernemen was belde de minister president me op of ik niet staatssecretaris wilde worden in zijn nieuwe kabinet. Een enorme uitdaging natuurlijk. Ik belde met een vriend van me, die even daarvoor nog een paar jaar op dezelfde stoel had gezeten. Hij verzekerde me dat ik dit moest doen, een geweldige stap, een ervaring op zich, "gewoon doen", adviseerde hij mij.

En zo kwam ik van het ondernemerschap via een scherpe bocht ineens in de landelijke politiek. Door steeds naast het ondernemerschap actief te zijn - niet alleen in het dagelijkse bestuur van het CDA, maar bijvoorbeeld ook in het Innovatieplatform of in het bestuur van brancheorganisatie ICT office - kwam ik in beeld van de landelijke politiek.

Kortom, laat jullie zien. Niet alleen vandaag en morgen, maar ook die dagen erna.

Tot slot, wil ik ook nog graag wat zeggen over ondernemerschap. Ik ben zelf ondernemer geweest en heb bij mijn aantreden als staatssecretaris als een van de speerpunten genoemd: het bevorderen van innovatief ondernemerschap.

Als je dat als speerpunt formuleert, moet je ook op een carrière evenement met allerlei professionals een lans durven breken voor het ondernemerschap.

Waarom is ondernemerschap nu zo belangrijk?

De Nederlandse economie draait om innovatie. Onze concurrentiekracht bestaat voor een groot deel uit ons vermogen om te innoveren. En innovatie bestaat uit creativiteit. Een zelfstandige onderneming is de beste plek waar die crea tiviteit tot bloei kan komen.

Vele mensen realiseren het zich niet, maar ondernemen is bij uitstek is voor hoog opgeleiden. Van de meest succesvolle ondernemers is 9 van de 10 academisch of hbo.

Dus als je een ondernemershart hebt, laat het spreken. Ga meteen naar de Kamer van Koophandel, schrijf je in! (krijg je meteen een BTW nummer om BTW terug te vorderen)

Beste aanwezigen,

Jullie zijn zelf de architect van je eigen carrière. Je bent zelf verantwoordelijk voor het ontwikkelen van je eigen talenten. Werknemer of ondernemer. Bank of verzekeraar. Gemeente of politie. Advieskantoor of Belastingdienst.

Oriënteer je breed, laat je zien, laat je horen. En dat kan al vanaf nu, ...op de borrel!


* Laatst aangepast: 21-04-2008