Reclame Code Commissie

21 april 2008: Seminar Eerlijk/Oneerlijk Adverteren

Op maandag 21 april 2008 organiseerden Stichting Reclame Code (SRC) en GVR/De Kennisconnectie hét seminar voor adverteerders en bureaus over de nieuwe Richtlijn oneerlijke handelspraktijken (OHP). Diverse sprekers, zoals Jan Kabel (Hoogleraar Informatierecht), Tjeerd Veenstra (Directeur De Lotto) en Arian Buurman (Directeur STER), belichtten de nieuwe regels zowel vanuit juridisch perspectief als de praktijk van de adverteerder, het reclamebureau,de media en de zelfregulering.

Sinds medio december 2007 gelden in de EU nieuwe wettelijke regels betreffende OHP. Door de nieuwe regelgeving OHP worden consumenten nog beter beschermd tegen misleiding bij aankoop van producten of diensten en ondernemers tegen oneerlijke concurrentie.

De SRC heeft de nieuwe regelgeving opgenomen in de Nederlandse Reclame Code en past deze sinds 1 februari toe op alle Business-to-Consumer en Business-to-Business reclame-uitingen die sinds 12 december 2007 verschenen zijn. Verwacht wordt dat de regelgeving OHP binnen afzienbare tijd ook in de Nederlandse wet zal worden opgenomen.

Voor adverteerders gelden dus nieuwe regels en dit zal ongetwijfeld tot veel vragen leiden. Bijvoorbeeld: Wat is per definitie een oneerlijke handelspraktijk? Oordeelt de Reclame Code Commissie nu anders? Waarom is de nieuwe Nederlandse Reclame Code ook van toepassing op B-to-B?
Deze en andere vragen kwamen op 21 april aan bod tijdens het seminar dat plaats vond in het CoolBrands House te Amsterdam.

Documentatie ter informatie

In mei 2005 werd de Europese Richtlijn oneerlijke handelspraktijken vastgesteld. De Nederlandse Reclame Code (hierna: NRC) is inmiddels aangepast aan deze richtlijn. In de brochure De Nederlandse Reclame Code. Met informatie over de werkwijze van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep treft u op pagina's 23 en 24 een transponeringstabel aan van de NRC Oud naar NRC Nieuw. In deze tabel zijn bovendien verwijzingen naar de artikelen uit de Richtlijn oneerlijke handelspraktijken opgenomen.

Het Directoraat-generaal Gezondheid en Consumentenbescherming van de Europese Commissie heeft in 2006 een goed leesbare brochure uitgebracht over de nieuwe richtlijn. In de brochure wordt de richtlijn beknopt behandeld en worden veel voorbeelden gegeven van oneerlijke handelspraktijken.

De nieuwe regels uit de richtlijn hadden per 12 december 2007 door de EU-lidstaten toegepast moeten worden. Het wetsvoorstel 'Aanpassing van de Boeken 3 en 6 van het Burgerlijk Wetboek en andere wetten aan de richtlijn betreffende oneerlijke handelspraktijken van ondernemingen jegens consumenten op de interne markt (30928)' is nog niet in werking getreden. Het voorstel ligt nu bij de Eerste Kamer. Volgens het voorstel worden de bepalingen die rechten geven of verplichtingen opleggen met betrekking tot de oneerlijke handelspraktijken opgenomen in de nieuwe afdeling 3a onder titel 3 (onrechtmatige daad) van Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek. Download hier de Memorie van toelichting bij het wetsvoorstel.
In het artikel `Wetgevingspraktijken onder de loep genomen: een analyse van de implementatie van de Richtlijn Oneerlijke handelspraktijken in Nederland' gaat mr. Lennart Steijger in op het wetsvoorstel strekkende tot implementatie van de Richtlijn oneerlijke handelspraktijken. Hij behandelt systematisch de bepalingen in het wetsvoorstel en de richtlijn en benadrukt dat het voorstel overwegend trouw blijft aan de letter en de geest van de richtlijn. Ook gaat hij in op de scheiding tussen de toepassing van de regels op B-2-C en B-to-B.

Disclaimer