Ingezonden persbericht


Studenten Textiel van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten geven een andere kijk op stoffen tijdens il Salone del Mobile

Ambitieuze ontwerpers van de studierichting Textiel en Mode aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) presenteren hun stoffen op il Salone del Mobile in Milaan op een innovatieve wijze. Tijdens de tentoonstelling 'Royal Dutcheese', die van dinsdag 15 tot en met maandag 21 april geopend is, kunnen bezoekers de stoffen niet alleen van dichtbij bekijken, maar is textiel ook via een Augmented Reality (AR) headset te bewonderen. Deze compleet nieuwe manier van tentoonstellen, vindt fuori salone (buiten de beurs) plaats in de voormalige kaasfabriek aan de Custodi 6, een geheel nieuwe locatie tijdens il Salone del Mobile in de levendige wijk Tortona.

De KABK in Den Haag is de enige academie in Nederland die een gelijkwaardige opleiding in Textiel en Mode binnen een afdeling verenigt. Modestudenten profiteren van de mogelijkheden zich te verdiepen in materiaal- en dessinontwikkeling, terwijl de textielstudenten een antwoord proberen te formuleren op het wervende karakter van mode en hedendaagse ruimtelijkheid. Tijdens il Salone del Mobile dagen jonge textielontwerpers zichzelf uit om hun ontwerpen toe te passen op het interieur en de technologie.

Interactieve textielpresentatie
De bezoeker van 'Royal Dutcheese' ziet in eerste instantie een lege ruimte met daarin een pilaar met stoffen van studenten Textiel. Als de bezoeker de speciaal ontwikkelde headset opzet, worden de tags op de stoffen zichtbaar en door aanraking beweegt de stof in een 3D cirkel om hem heen. Hij staat als het ware in een koker die behangen is met stof. Door de ruimte kijkend, ontvouwt zich boven de bezoeker een insectenwereld van Neeltje Schoenmaker, de pasafgestudeerde textielontwerperster. Schoenmaker ontving onlangs de Zuid-Hollandse Vormgeversprijs in de categorie productontwerp.

De Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten
De Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) is ervan overtuigd dat kunst, nationaal en internationaal, een van de meest innovatieve energiebronnen voor de maatschappij is. Eigenzinnige kunstenaars en ontwerpers houden deze bronnen levend. Voor meer informatie over de KABK kunt u onze website bezoeken: www.kabk.nl

Bachelor studies: Beeld en Geluid / ArtScience, Beeldende Kunst, Grafisch Ontwerpen, Interactive / Media / Design, Interieurarchitectuur, Fotografie en Textiel en Mode. Master studies: Type and Media, Image and Sound / ArtScience en Post Graduate Course Industrial Design; Photographic Studies and Media Technology (beiden van de Faculteit der Kunsten, Universiteit Leiden).

Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten
Prinsessegracht 4
2514 AN Den Haag
Nederland
www.kabk.nl

Via www.kabk.nl/pers kunt u foto´s downloaden van werk van studenten Textiel en Mode en het AR + RFID Lab.

Royal Dutcheese is mede mogelijk gemaakt door de Creatieve Stad Den Haag.

============
Noot voor redacties,