Microsoft Corporation daagt moeder voor de rechter wegens "anti-chat programma"

Publicatietijd: 21/04/2008 08:01

HOOFDDORP, Nederland, April 21 /PRNewswire/ -- Op 23 april dient er een kort geding aan dat is aangevraagd door Microsoft tegen Unicaresoft BV. Unicaresoft is een initiatief van Carola Eppink, ontwikkelaars en ondernemers. Carola, moeder van drie kinderen, bedacht de oplossing tegen overmatig chatten- en internetten vanuit haar thuissituatie en wilde het product MSNLOCK noemen.

Deze naam was gekozen vanuit de filosofie van de software. Deze reguleert onder andere chatgebruik van verschillende chatprogramma's. MSNLOCK vond Carola dé passende naam als aanduiding voor een product dat een grootschalig maatschappelijk probleem oplost.

Msn'en synoniem voor chatten

Kort na de registratie van de merk- en domeinnaam eiste Microsoft Corporation via haar advocatenkantoor het doorhalen van de merknaam en het inleveren van de domeinnaam.

Carola heeft advocaat Marc de Boer van Boekx Advocaten in de hand genomen. Deze stelt zich op het standpunt dat het gebruik van de naam MSNLOCK helemaal niet ongeoorloofd is. "Deze naam geeft perfect aan waarvoor het product is bestemd en bovendien is msn'en tegenwoordig een algemeen begrip, een synoniem voor chatten."

Onder dreiging van een rechtszaak zag Unicaresoft af van de productnaam MSNLOCK. Zij benaderde Microsoft nog wel of zij een gesprek wilde over de zaak om uit te leggen dat het door haar ontwikkelde product juist een positieve werking heeft voor het gebruik en de beleving van chatprogramma's. Microsoft wenste niet te praten en sommeerde Unicaresoft om ook alle geclaimde Internet domeinnamen met de naam MSNLOCK onmiddellijk over te dragen aan Microsoft.

Carola zegt hierover: "Ik heb altijd verondersteld dat MSN staat voor Messenger. Zo staat het namelijk letterlijk in de Grote van Dale, ik citeer: Msn'en is het versturen van berichten via een messenger."

Talloze voorbeelden MSN domeinnamen

Carola denkt dat de zaak niet zo zeer over de merk- of
domeinnaam gaat, maar veronderstelt dat het gaat om het product dat zij heeft bedacht. Er zijn namelijk talloze voorbeelden van domeinnamen te noemen met gebruik van lettergrepen MSN in combinatie met andere woorden. Gezien de populariteit van Windows Live Messenger en het verdienmodel op gebied van advertentie-inkomsten welke hieraan is gekoppeld, lijkt het er meer op dat dit product voor de oplossing van een groot maatschappelijk probleem, niet op de markt mag komen.

Microsoft is de laatste jaren een veel gezien bedrijf in de rechtszalen van Europa. Het bedrijf kreeg in februari van dit jaar te horen dat zij de Europese Commissie EUR 899 mln moet betalen omdat ze hun monopolie positie uitbuiten en geen andere nieuwe toetreders tot de markt toelaten.

Product tegen overmatig internetten gelanceerd

Inmiddels heeft het bedrijf Unicaresoft onder de merknaam Benzoy (R) haar idee op de markt gebracht. Het product is sinds enkele dagen verkrijgbaar. Gérard Ghazarian, namens Unicaresoft; "Benzoy blijkt in een behoefte te voorzien van een grote groep ouders, die niet meer willen dat er onverantwoord veel tijd wordt besteed aan het internetten en msn'en. Ouders willen geen verbod, of hun kinderen bespioneren. Uit onderzoek blijkt dat ouders evenwicht tussen het gebruik van de online computer en andere activiteiten willen."

Het Kort Geding dient aanstaande woensdag Den Haag, 23 april om 14:00 uur.