Algemene Onderwijsbond

Het gymdiploma moet terug op de pabo's!

Utrecht, 21 april 2008

De actiegroep 'de Groene Golf' vindt dat afgestudeerden aan de pabo weer bevoegd moeten zijn om gymlessen te mogen geven. Op dit moment is het zo dat afgestudeerden aan de pabo deze bevoegdheid niet meer hebben. Startende leerkrachten maken hierdoor minder kans tijdens sollicitaties. Een steeds grotere groep komt niet aan de slag op de school van hun keuze omdat scholen zitten te springen om gediplomeerden met gymlesbevoegdheid.

De Groene Golf vindt dat er een inhaalslag gemaakt moet worden: wie wil, moet alsnog de mogelijkheid krijgen om de gymnastiek-"aantekening" te halen. Dit kan betaald worden uit het onafhankelijke scholingsfonds van het ministerie. Tijd en geld worden dan door de overheid gecompenseerd.

De Groene Golf is een actiegroep van jonge docenten uit alle sectoren. De groep komt op voor de positie van jong onderwijspersoneel. "Werken in het onderwijs is hartstikke leuk", zegt Floor ter Wal, woordvoerder van de Groene Golf, ", maar je wilt jezelf kunnen blijven ontwikkelen en dat is binnen het onderwijs moeilijk. Daardoor is een onderwijsloopbaan voor veel starters niet echt aantrekkelijk". Een kwart van de startende docenten stopt al weer binnen de eerste 5 jaar van hun onderwijsloopbaan. Zorgwekkend, vindt de Groene Golf. Vandaar dat zij een manifest hebben ontwikkeld waarin zij aangeven op welke punten het ministerie moet investeren om het beroep aantrekkelijk te maken en houden voor jong onderwijspersoneel. De actiepunten zijn: meer scholingsmogelijkheden, een beter salaris, verlaging van de werkdruk, goed personeelsbeleid, betere startersbanen en het terugbrengen van het gymdiploma op pabo's.

Over het gymdiploma zegt Floor ter Wal, zelf ook docente basisonderwijs: "Ik merk dat het heel vervelend is dat niet iedereen meer gym mag geven. Bij ziekte valt gym uit of moeten er hele doorschuifplannen gemaakt worden. Een bevriende directeur vertrouwde mij toe alleen leerkrachten aan te nemen met gymbevoegdheid "nu ze er nog zijn".

Komende periode organiseert de Groene Golf allerlei activiteiten om de punten uit het manifest onder de aandacht te brengen. Vorige week waren zij al op verjaardagsbezoek bij minister Plasterk. En op 4 juni gaan ze tijdens het AOb!live startersevenement, georganiseerd door de Algemene Onderwijsbond, in debat met politici en docenten.


---

Bel voor meer informatie en het volledige manifest van de Groene Golf: Floor ter Wal, woordvoerder Groene Golf: 030-2989186


---- --