Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV)


P E R S B E R I C H T

BEREIKBAARHEIDSBONUS VOOR AMBTENAREN

Nederlandse concurrentiepositie snel verbeteren

Den Haag, 21 april 2008 De commissie Elverding concludeert dat beleidsinstrumenten om snel spoor- en weginfrastructuur aan te leggen, voor handen zijn. Een inhaalslag om de bereikbaarheid in Nederland en daarmee de economische concurrentiepositie niet verder te verslechteren moet nu ingezet worden. KNV pleit voor een financiële prikkel voor de ambtenaren van het ministerie van Verkeer en Waterstaat die snel tot actie overgaan.

Bereikbaarheidsbonus voor ambtenaren
Het ministerie van Verkeer en Waterstaat mag geen genoegen meer nemen met het 'nee' van actiegroepen. De conclusie dat er genoeg instrumenten zijn om snel infrastructurele projecten te starten bewijst dat er een cultuuromslag op dit ministerie moet plaatsvinden. Ambtenaren moeten geprikkeld worden om de bereikbaarheid te verbeteren. Belonen voor behaalde resultaten. Stel een bereikbaarheidsbonus in. Analoog aan de prestatiecontracten in andere sectoren, zoals de spoorsector. Als het aantal voertuigverliesuren drastisch afneemt en de bereikbaarheid toeneemt als gevolg van extra inspanningen, ontvangen de ambtenaren een extra bedrag bovenop hun salaris. De economische prikkel ligt nu nog verkeerd: files leveren de schatkist aan accijnzen alleen al 134 miljoen per jaar op.

Concurrentiepositie
De congestie, dagelijkse files en de verliesuren die daarmee gepaard gaan, kosten de Nederlandse samenleving naar schatting ruim een miljard euro per jaar. De Rotterdamse haven verliest al jarenlang marktaandeel aan andere Europese havens en het internationaal wegvervoer wordt in toenemende mate gedomineerd door andere landen. Hiermee is het milieu niet gebaat. De Nederlandse vervoerders bezitten het schoonste materieel en de meest efficiënte logistieke bedrijfsvoering van Europa. Stilstaande, stationair draaiende voertuigen leveren onnodige milieuschade die voorkomen wordt bij goede doorstroming.

Koninklijk Nederlands Vervoer gaat ervan uit dat er nu snel gewerkt wordt aan uitbreiding van de spoor- en weginfrastructuur.

Koninklijk Nederlands Vervoer is de werkgeversorganisatie voor het beroepsgoederenvervoer over de weg en rail en voor het beroepspersonenvervoer: openbaar vervoer, taxi en touringcarvervoer.
---

Noot voor de redactie (