Gemeente Winschoten


3 gemeenteraden vergaderen over herindeling

Op 22 april aanstaande vergaderen de raden van de gemeenten Reiderland, Scheemda en Winschoten over de herindeling. Na het genomen herindelingsbesluit op 23 januari dit jaar is het vaststellen van het herindelingsontwerp een volgende belangrijke stap in het fusieproces. Als de drie gemeenteraden het herindelingsontwerp vaststellen, wordt het document toegezonden aan Gedeputeerde Staten en leggen de colleges van burgemeester en wethouders het herindelingsontwerp gedurende acht weken ter inzage.
Na deze periode worden de ontvangen reacties, alsmede de resultaten van het overleg met de provincie en de buurgemeenten over het herindelingsontwerp -voor zover nodig- aan het herindelingsontwerp toegevoegd. Vervolgens zal het herindelingsontwerp als een herindelingsadvies opnieuw worden voorgelegd aan de drie afzonderlijke gemeenteraden ter vaststelling.

Herindelingskrant en informatiebijeenkomsten
Op 7 mei ontvangen inwoners van de drie gemeenten een tweede herindelingskrant met meer informatie over het herindelingsontwerp en hoe zij hun zienswijze kenbaar kunnen maken. Van 19 mei tot en met 12 juni vinden er in totaal 12 informatiebijeenkomsten en de drie gemeenten plaats. Tijdens deze avonden kunnen inwoners, ondernemers en vertegenwoordigers van (maatschappelijke) instellingen kenbaar maken wat zij van het herindelingsontwerp vinden. Daarnaast bieden deze avonden de mogelijkheid om kenbaar te maken wat men belangrijk vindt voor eigen wijk, dorp of stad en voor de nieuwe gemeente.

Wat gebeurt hierna?
Nadat de gemeenteraden het herindelingsadvies hebben vastgesteld, wordt dit advies aan Gedeputeerde Staten van Groningen gezonden. Gedeputeerde Staten zenden dit document samen met hun zienswijze aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De Minister besluit binnen vier maanden of er een formeel herindelingsvoorstel aan het kabinet wordt voorgelegd. Als het kabinet instemt met het voorstel voor een herindelingsregeling, dient zij dit in bij de Tweede Kamer. Na behandeling van het wetsvoorstel in Tweede en Eerste Kamer wordt het wetsvoorstel formeel bekrachtigd en treedt de herindeling op de beoogde datum 1 januari 2010 in werking.

Wat staat er in het herindelingsontwerp?
Het herindelingsontwerp beschrijft de volgende onderwerpen:
- de voorgeschiedenis en algemene gegevens van de drie gemeenten;
- welke motieven aan de fusie ten grondslag liggen en de ambities van de nieuwe gemeente;

- toetsing van het fusievoornemen aan de hand van het toetsingskader van het Ministerie van Binnenlandse Zaken;

- de belangrijkste financiële en personele gevolgen;
- vervolgprocedure.