Gemeente Laarbeek


Subsidieprogramma 2009-2011

LAARBEEK - De gemeente Laarbeek heeft het nieuwe subsidieprogramma 2009-2011 opgesteld. In het subsidieprogramma wordt nader ingegaan op het subsidiebeleid van de gemeente Laarbeek. Bij het opstellen van dit nieuwe programma is aangesloten op de evaluatie van het subsidieprogramma 2004-2007, alle Laarbeekse organisaties en instellingen konden aan die evaluatie bijdragen. Daarnaast is aansluiting gezocht bij de Wet maatschappelijke ondersteuning. Al met al heeft dit geleid tot een beperkt aantal aanpassingen omdat er geen aanleiding bleek de systematiek grondig te wijzigen.

De drie belangrijkste wijzigingen van het nieuwe subsidieprogramma zijn:

* de Wet maatschappelijke ondersteuning, deze is geïntegreerd in het nieuwe subsidieprogramma. Het doel van deze wet is 'meedoen'. Meedoen van alle burgers aan alle facetten van de samenleving. Mede in het kader van het gemeentelijk Wmo-beleid willen wij bevorderen dat mensen met een functiebeperking aan het sociaal maatschappelijk verkeer kunnen deelnemen. Verenigingen die vallen binnen de reikwijdte van het subsidieprogramma en hierin een actieve rol gaan vervullen, kunnen in aanmerking komen voor extra subsidie;

* aanpassingen van subsidiegrondslagen of -verplichtingen van professionele organisaties in het kader van de beleidsgestuurde contractfinanciering (BCF);

* er zal alleen nog maar sprake zijn van incidentele subsidies en structurele subsidies. De bestaande projectsubsidies en waarderingsubsidies leveren geen extra bijdrage aan een onderverdeling en zullen daarom overgaan in incidentele of structurele subsidies. Bedoeling van incidentele subsidies is om een aanjager te zijn voor nieuwe initiatieven. In sommige gevallen kan, bij gebleken succes, de incidentele subsidie na verloop van tijd worden omgezet in een structurele subsidie en onderdeel gaan uitmaken van het subsidieprogramma.

Subsidieclusters

Onder één cluster worden gelijksoortige activiteiten geschaard. Per cluster wordt het beleid van de gemeente aangegeven en wordt vermeld welke activiteiten en/of resultaten de gemeente wenselijk vindt en wil subsidiëren. In het subsidieprogramma is een indeling gemaakt in een aantal subsidieclusters.
Cluster 1: sport
Cluster 2: kunst en cultuur
Cluster 3: volkscultuur
Cluster 4: zorg
Cluster 5: welzijn
Cluster 6: educatie en voor- en vroegschoolse voorzieningen Cluster 7: bevordering participatie mensen met een functiebeperking.

Voordat het college en de raad een definitief besluit nemen, ligt het subsidieprogramma vanaf maandag 7 april tot en met maandag 19 mei 2008 ter inzage op het gemeentehuis Laarbeek in Beek en Donk. Het subsidieprogramma is ook te lezen op www.laarbeek.nl. Indien gewenst kunt u gedurende de inzagentermijn mondeling of schriftelijk uw zienswijze over dit beleidsplan naar voren brengen.

Klik hier voor het concept-subsidieprogramma 2009-2011. download

klik hier om door te gaan naar Gemeentenieuws