Gemeente Schiedam


April

Werkzaamheden aanleg stiltepark Vlaardingerdijk in volle gang

22 april 2008

De oude R.K. begraafplaats en het ernaast gelegen groen worden omgevormd tot een groene parel. Het gebied tussen de Vlaardingerdijk en de Burgemeester Honnerlage Gretelaan krijgt het karakter van een stiltepark, met een fraaie inrichting en voorzien van wandelpaden en zitgelegenheid.

Het gebied is hard aan een nieuwe inrichting toe. De oude R.K. begraafplaats maakt een verwaarloosde indruk, het gebied is slecht ontsloten en nodigt niet uit om er te wandelen of te zitten. Deze situatie gaat nu veranderen. De bedoeling is dat hier een bijzonder groengebied ontstaat met een fraaie inrichting en dat dit ook in de toekomst goed zal worden beheerd en onderhouden. Hierbij wordt samengewerkt met de bewoners en gebruikers die op en nabij het groengebied zijn gevestigd. Het gaat daarbij om de bewoners van de de Burgemeester Honnerlage Gretelaan, de beheerder van het Monuta-uitvaartcentrum en de Roemeens Orthodoxe Kerk.

Onlangs zijn de werkzaamheden gestart. Het grondwerk wordt uitgevoerd en er vinden werkzaamheden plaats aan de watergangen. De beplanting die de oude begraafplaats overwoekerd wordt aangepakt. Daarna zal worden bezien of en hoe de grafmonumenten weer in oude luister kunnen worden hersteld. Daarvoor zal een apart restauratieplan worden opgesteld. De graven zelf blijven uiteraard ongemoeid. In het najaar zal het nieuwe groen worden ingeplant. De zogenaamde beheerderswoning op het terrein (een rijksmonument) zal worden gerestaureerd.

De werkzaamheden worden in opdracht van de gemeente Schiedam uitgevoerd door Irado.