Gemeente Schiedam


April

Schiedam introduceert Weekendarrangement tegen geweld

22 april 2008

Schiedam voert het Weekendarrangement in. Samen met het Openbaar Ministerie, Politie Rotterdam-Rijnmond district Waterweg-Noord en de Schiedamse horeca zet de gemeente Schiedam zich in om geweld, met name in het weekend, terug te dringen. Geweldplegers die vanaf vrijdagavond worden aangehouden, lopen het risico tot maandag in de cel te moeten blijven. Daarna worden ze direct voorzien van een boete, het vooruitzicht op een taakstraf of een dagvaarding om voor de rechter te verschijnen.

In het weekend blijkt het aantal geweldsdelicten duidelijk hoger te liggen dan op andere dagen. Vaak gaat het om geweld dat gerelateerd is aan uitgaan. Met het Weekendarrangement beogen de betrokken partijen duidelijk te maken, dat er in Schiedam alle ruimte is om uit te gaan, te recreëren en te ontspannen, maar dat geweld daar niet bij hoort.

Meerderjarigen die zich tussen vrijdagavond 20.00 uur en zondagavond 20.00 uur schuldig maken aan een geweldsdelict lopen het risico om een heel weekend plus de maandag binnen gehouden te worden in verband met politieonderzoek. Direct daarna worden ze voorzien van een boete, dan wel het vooruitzicht op een taakstraf of een dagvaarding om voor de rechter te verschijnen. Met het Weekendarrangement wordt beoogd dat mensen zich wel drie keer bedenken voor ze geweld gebruiken. Er wordt de nadruk op gelegd, dat de consequentie meteen zitten! kan zijn.

Het Weekendarrangement richt zich op meerderjarigen die geweld plegen op de genoemde dagen en tijdstippen. Het gaat hierbij vooral om uitgaansgeweld, maar ook kan worden gedacht aan geweld rond sport. Het Weekendarrangement is niet van toepassing op minderjarigen en op plegers van huiselijk geweld. Hiervoor zijn reeds specifieke regelingen.

Voor het Weekendarrangement is geen nieuwe regelgeving nodig, maar er wordt optimaal gebruikgemaakt van de bestaande regels. Het effect wordt daarom vooral bereikt via een mediacampagne. Deze moet de doelgroep op zo veel mogelijk relevante plaatsen bereiken, zowel tijdens (het uitgaan in) het weekend als op andere momenten en plaatsen.

De boodschap is, dat Schiedam alle ruimte biedt om uit te gaan, te sporten, te recreëren en te ontspannen. Geweld hoort daar niet bij! Daarom wordt door politie, justitie en gemeente hard opgetreden tegen geweld op straat, in het verkeer, bij het sporten en in het uitgaansleven. Wie in het weekend gewelddadig is, kan rekenen op een stevige aanpak en loopt het risico om een weekend vast te zitten ten behoeve van het politieonderzoek.
Het Weekendarrangement is voor het eerst toegepast in Amersfoort. In onze regio is de campagne eind 2007 geïntroduceerd in Vlaardingen