Bedrijfsauto vergroent

22/04/2008 15:16

Towers Perrin

Amsterdam - Meer dan de helft van de werkgevers werkt aan een vergroening van de autoleaseregeling. Voorbeelden hiervan zijn hybride auto's, het sturen op energielabels of het laten verrichten van milieuvriendelijke aanpassingen aan auto's. Dat blijkt uit de driemaandelijkse Pulse Survey van HR-adviesbureau Towers Perrin, waarvoor 73 Nederlandse (middel)grote ondernemingen zijn ondervraagd over 'de wagen van de zaak'.

Suzanne Jungjohann, partner bij Towers Perrin: "Uit onze Global Workforce Study waarvoor ruim 88.000 werknemers zijn ondervraagd blijkt dat mensen zich willen inspannen voor een organisatie die werkelijk het verschil maakt. Die duidelijk maakt dat ze het beste voor heeft met haar klanten, werknemers en de samenleving als geheel. De auto van de zaak is natuurlijk direct te koppelen aan een bijdrage aan een beter milieu. Mede daarom zijn bedrijven daar nu actief mee aan de slag. Een derde van de ondernemingen krijgt van werknemers ook actief de vraag naar schonere auto's met een lagere bijtelling. Nog een derde ziet dat steeds meer werknemers de auto niet privé rijden."

De belangrijkste redenen voor ondernemingen om een leaseauto aan te bieden zijn de noodzaak voor de functie (91%) en het arbeidsvoorwaardelijke aspect (82%). Met betrekking tot die tweede reden wordt de concurrentie dan ook scherp in de gaten gehouden, want ongeveer de helft van de werkgevers denkt dat de auto van de zaak belangrijk is om medewerkers aan te trekken en te behouden. Een kwart van de respondenten zegt zelfs dat dit zeer belangrijk is. Ruim de helft van de ondernemingen wil de kosten voor het wagenpark reduceren, maar zoekt deze besparing daarom niet bij de werknemer. Slechts 30% van de respondenten vraagt medewerkers om een eigen bijdrage. Daarnaast houden ondernemingen de auto's marktconform door de leasebedragen te indexeren. Ondernemingen denken ook niet dat het aantal auto's zal afnemen. Een kleine 30% denkt zelfs dat er een toename zal plaatsvinden.

"Tegenover de vergroening staat dat weinig ondernemingen zeggen bewust bezig te zijn met filebestrijding (20%) of alternatieve mobiliteitsmogelijkheden aanbiedt (30%). Wel verwachten ze actie van de overheid, zoals het verbeteren van het openbaar vervoer (42%) en de combinatiemogelijkheden tussen openbaar vervoer en de auto (45%). Daarnaast wil een kleine 40% een verbetering van de mogelijkheden die de overheid biedt voor thuiswerken.", aldus Suzanne Jungjohann.

Over Towers Perrin
Towers Perrin behoort met 5000 medewerkers, meer dan 80 kantoren en een jaaromzet van 1,5 miljard USD, tot 's werelds grootste adviesorganisaties voor personeels-, risico, en financieel management en begeleidt jaarlijks circa 300 multinationals bij fusies en overnames. In Nederland adviseert Towers Perrin veelal grote internationale ondernemingen op het terrein van personeelsbeleid, bestuurdersbeloningen en financiën. Daarnaast treedt Towers Perrin op als certificerend actuaris voor pensioenfondsen en als adviseur voor pensioenfondsbesturen bij financiële en organisatorische vraagstukken.






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie/