Gemeente Alphen aan den Rijn

jongeren op goede weg

Gemeente helpt jongeren op goede weg

Voorkomen crimineel gedrag belangrijk speerpunt

Het Overleg voor organisaties die zich met jongeren bezig houden, een programma tegen geweld en jongeren beschermen tegen digitaal pesten. Dit zijn drie plannen uit het deelprogramma Jeugd & Veiligheid. De gemeente wil met de plannen voorkomen dat jongeren afglijden naar de criminaliteit.

Volgens wethouder Michel du Chatinier (Jeugd) zijn veel organisaties bezig met jeugd en veiligheid en wordt een goede afstemming gemist. Daarom is Het Overleg tussen de verschillende partijen zo belangrijk. We richten ons op jongeren, die zorgelijk gedrag vertonen. Bijvoorbeeld doordat ze in een groep zitten die voor overlast zorgt of vaak spijbelt. Door gezamenlijk een plan van aanpak op te stellen, zorg te organiseren en afspraken te bewaken, kan voorkomen worden dat jongeren richting criminaliteit afglijden. Aan dit overleg nemen de gemeente, bureau Jeugdzorg, maatschappelijk werk, jongerenwerk, GGD, HALT, de leerplichtambtenaar, het OM en de politie deel.

Jongerenwerk en alcoholgebruik
De gemeente wil daarnaast het jongerenwerk uitbreiden naar alle wijken in Alphen aan den Rijn. Door meer activiteiten te organiseren voor jongeren van 10 tot 23 jaar, krijgt de jeugd de mogelijkheid leeftijdsgenoten te ontmoeten en met behulp van de jongerenwerkers sociaal vaardig gedrag ontwikkelen. Verder wil de gemeente overmatig alcoholgebruik terugdringen door te wijzen op de risicos. Ook wordt gebruik gemaakt van alternatieve straffen in combinatie met preventie om jongeren bewust te maken van de gevaren en negatieve consequenties van alcoholgebruik.

Geld voor geen geweld
De gemeente gaat ouders begeleiden waarvan de kinderen van 8 tot 16 jaar (licht) crimineel gedrag vertonen. Een ander speerpunt is het tegengaan van geweld. Met het project Geld voor geen geweld laat de gemeente jongeren zien wat de kosten van vernielingen zijn. Het geld dat gespaard wordt door minder te vernielen, mag (deels) worden besteed aan jongereninitiatieven in de eigen wijk.

Digipesten
In Alphen aan den Rijn zijn verschillende activiteiten en projecten om jongeren te beschermen tegen de negatieve kanten van internetgebruik en digitaal pesten. Als blijkt dat er sprake is van een serieus probleem, worden er nieuwe activiteiten ingezet. Zoals bijvoorbeeld het project Digiveilig om de digitale criminaliteit te verminderen.

Vervolg
Als de raad in mei 2008 instemt met de genoemde doelstellingen in het deelprogramma Jeugd en Veiligheid, wordt er in overleg met de verschillende partners en jongeren een plan van aanpak opgesteld. In dit plan van aanpak staat wanneer welke activiteiten worden uitgevoerd.
Kadernota Jeugd
Jeugd is één van de speerpunten in het collegeprogramma. Daarom is in 2007 de kadernota Jeugd opgesteld. In deze kadernota is besloten het programma Jeugd in vier onderdelen te splitsen. Naast Jeugd & Veiligheid zijn dit:

* Jeugd en Zorg: investeren in kinderen op jonge leeftijd én op momenten dat er nog geen zwaardere vormen van hulp nodig zijn.
* Jeugd en Educatie: optimale onderwijs- en ontwikkelingskansen zodat jongeren een baan vinden en volwaardig kunnen deelnemen aan de maatschappij.

* Jeugd en Vrije tijd: de jeugd stimuleren deel te nemen aan activiteiten op het gebied van sport, cultuur en recreatie.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn