Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Meer dan 10.000 Nederlandse politici bereikbaar via één website:

Maildepolitiek.nl

Op woensdag 23 april 2008 zal Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken om 16:30u in een restaurant aan het Plein te Den Haag de website "Maildepolitiek.nl" officieel openen. Deze website is een initiatief van 'Stichting Het Nieuwe Stemmen' en brengt burgers met een vraag of opmerking eenvoudig in contact met de juiste politici op het juiste niveau.

Voor Maildepolitiek.nl zijn de contactgegevens verzameld van meer dan 12.000 gekozen volksvertegenwoordigers van lokale en landelijke partijen in de Nederlandse stadsdelen, gemeenteraden, Provinciale Staten en de Tweede Kamer. Bezoekers van de site kunnen eenvoudig uitzoeken welke politicus een bepaald onderwerp in portefeuille heeft, om vervolgens via een beveiligde verbinding per email vragen te stellen of hun visie te geven.

De gestelde vraag én het daarop gegeven antwoord worden op de website gepubliceerd zodat transparant wordt welke antwoorden er door de politici zijn gegeven. Ook wordt daarmee duidelijk welke politici onbereikbaar blijven voor burgers. Voorzitter van de Stichting, Stef van Grieken: "De politiek krijgt hiermee een onuitwisbaar geheugen."

Stichting Het Nieuwe Stemmen heeft dit project opgezet om het contact tussen burgers en (lokale) politici eenvoudiger en laagdrempeliger te maken. Uit onderzoek door de Stichting blijkt dat met name de kleinere van de 443 gemeenten weinig contactgegevens van volksvertegenwoordigers openbaar beschikbaar hebben. Er bleek dat veel vragen van burgers aan de verkeerde politicus werd gesteld omdat vaak niet duidelijk is wie welk onderwerp in portefeuille heeft. Ook kwam naar voren dat veel vragen die burgers aan gemeenteraadsleden of leden van Provinciale Staten stellen niet, of niet binnen een redelijke termijn, worden beantwoord. Maildepolitiek.nl is bedoeld om dit op te lossen.

In de komende maanden wordt een aantal extra functionaliteiten toegevoegd. Omdat vaak onduidelijk is welke overheidslaag over welke onderwerpen gaat zal een bezoeker op basis van enkele steekwoorden automatisch naar de juiste bestuurslaag worden verwezen. Ook zullen bezoekers via een 'alert-functie' op de hoogte kunnen blijven van vragen en antwoorden binnen hun eigen postcodegebied, bepaalde interessegebieden of individuele politici. Het systeem kent door nieuwe softwaretechnieken een hoge mate van intelligentie en gaat steeds optimaler functioneren naarmate zij meer gebruikt is.



Noot voor redacties: