Raad van State


10.30 uur

Zitting over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam heeft verleend om de bestemming van een aantal gebouwen aan de Arena Boulevard in Amsterdam te wijzigen. De eigenaar van de gebouwen, Statenjacht Beheer B.V., wil in de huidige kantoorpanden horecagelegenheden vestigen en heeft om vrijstelling verzocht. Het gaat om twee gebouwen bij ingang H van de Amsterdam Arena. De exploitant van de Arena, Stadion Amsterdam C.V., is het niet eens met de vrijstelling. Het bedrijf vreest voor onveilige situaties door opstoppingen als bezoekers van de Arena het stadion uit komen en naar meerdere horecagelegenheden kunnen. De rechtbank in Amsterdam heeft de exploitant in het gelijk gesteld. Volgens de rechtbank had het college onderzoek moeten doen naar het risico van onveilige situaties. De eigenaar van de gebouwen is het daar niet mee eens en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200706216/1)

11.30 uur

Zitting over de bestuurlijke maatregelen die het college van burgemeester en wethouders van Weesp heeft genomen tegen vier zogenoemde stadsnomaden. De nomaden hebben zich met caravans gevestigd op een terrein aan de Leeuwenveldseweg in Weesp. Het college wil afdwingen dat de nomaden vertrekken en hun spullen verwijderen. Volgens het college is de vestiging in strijd met het bestemmingsplan. De nomaden zijn het niet eens met de maatregelen. In een eerder beroep zijn zij in het gelijk gesteld door de rechtbank in Amsterdam, wat betreft de termijn die het college de nomaden heeft gegeven om te vertrekken. De rechtbank heeft geoordeeld dat de nomaden nu per 1 april jl. moeten vertrekken. De nomaden zijn het daar niet mee eens en hebben hoger beroep ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Om te voorkomen dat zij moeten vertrekken hebben zij de Raad van State verzocht de uitspraak te schorsen en te bepalen dat zij pas per 1 juni a.s. moeten vertrekken. Volgens de nomaden zijn zij niet van plan zich permanent op het terrein in Weesp te vestigen en zijn ze bezig met het vinden van andere huisvesting. (zaaknummer 200801681/2)

14.15 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Groesbeek heeft opgelegd aan een pluimveehouderij aan de Dennenkamp in Groesbeek. Het gaat om een van de grootste kippenstallen van Nederland die plaats biedt aan 300.000 legkippen. Het college heeft de dwangsom opgelegd, omdat het bedrijf in werking is zonder te beschikken over een geldende milieuvergunning. De Raad van State weigerde in februari van dit jaar de milieuvergunning die het college eerder aan de 'kippenfarm' had verleend, omdat het pluimveebedrijf niet aan de stanknormen kon voldoen. Die uitspraak met zaaknummer 200703236/1 is te lezen op deze site. De eigenaar van het bedrijf is het niet met de dwangsom eens en verzoekt daarom de Raad van State het dwangsombesluit te schorsen. (zaaknummer 200802609/1)

14.30 uur

Zitting over de gebruiksvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Wageningen heeft verleend voor café Het Gat aan de Herenstraat in Wageningen. Het café is het niet eens met het voorschrift in de vergunning, waarin staat dat maximaal 69 bezoekers in het café mogen worden toegelaten. De rechtbank in Arnhem heeft een eerder beroep van het café tegen de vergunning deels gegrond verklaard en bepaald dat het maximum komt te liggen op 82 personen. Het café is het niet met die uitspraak eens en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het café vindt het maximum onrechtmatig, omdat het café in 1995 een bouwvergunning is verleend voor het pand met een maximum van 220 bezoekers. Volgens het café is ook een maximum aantal van 82 te laag om rendabel te blijven. Om te voorkomen dat het maximum al ingaat, verzoekt het café de Raad van State om de uitspraak van de rechtbank te schorsen. (zaaknummer 200801673/2)