Nederlands Uitgeversverbond

Consumentenonderzoek Boekenvak

Amsterdam Wereldboekenstad
23 april 2008 22 april 2009

Al sinds de Gouden Eeuw is Amsterdam een echte wereldboekenstad met een grote reputatie in binnen- en buitenland. Amsterdam heeft altijd zijn poorten geopend voor schrijvers die op de vlucht waren voor onderdrukking. De stad heeft dan ook altijd een grote aantrekkingskracht gehad op schrijvers, drukkers, boekhandelaren, uitgevers en antiquariaten. De toekenning van de titel Wereldboekenstad door de United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation (UNESCO) geeft de stad Amsterdam de unieke kans om haar reputatie als vrijplaats van het woord en boekenstad opnieuw stevig op de internationale kaart te zetten. De GAU en haar leden zijn betrokken bij dit groots opgezette evenement.

In het jaar 2008/2009 zal Amsterdam zich profileren als de vrijhaven van de Boekenwereld door de dialoog aan te gaan en verbindingen te maken met het boek als instrument om bruggen te bouwen tussen landen en culturen. Door het versterken van bestaande initiatieven, initiëren van eenmalige/terugkerende evenementen en importeren en exporteren van expertise en gedachtegoed uit andere landen zullen deze doelen gerealiseerd worden. De organisatie van Amsterdam Wereldboekenstad neemt daarbij het thema Open Boek als leidraad. Dit thema sluit aan bij het karakter van (boeken)stad Amsterdam, verbindt het boek met de maatschappelijke actualiteit in binnen- en buitenland en biedt natuurlijk ook ruimte aan verdieping op het gebied van branche-specifieke onderwerpen als auteursrecht, zelfcensuur en digitalisering. Amsterdam Wereldboekenstad wil de stad Amsterdam als boekenstad bij uitstek op de (wereld)kaart zetten, het boek en het boekenvak promoten en het thema Open Boek uitdragen.

De doelgroep van Amsterdam Wereldboekenstad is breed: van professionals tot een breed publiek en van jong tot oud. De programmering van Amsterdam Wereldboekenstad houdt rekening met deze verschillen door gerichte programmering en bouwt bruggen met het oog op overeenkomsten. Gezien de historie van Amsterdam zijn er naast het beeldmerk/logo en andere visualiseringen in de stad iconen gezocht die een verhaal vertellen over de historie en actualiteit van Amsterdam als Wereldboekenstad, een internationale uitstraling hebben, diverse doelgroepen aanspreken en aansluiten bij het thema. Dit zijn Spinoza, Anne Frank en Annie M.G. Schmidt.

Programma
Het jaar zal worden verdeeld in vier seizoenen, waarbij in elk seizoen een (of meer) publieksevenement(en) zal plaatsvinden. Het NUV, de GAU en zijn werkgroepen zijn betrokken bij de programmering van Amsterdam Wereldboekenstad en organiseren, net als individuele leden van de GAU, eigen activiteiten in het kader van Amsterdam Wereldboekenstad. Een aantal activiteiten is reeds bekend:


1. Amsterdam/ / Amsterdam (april-juni 2008)
* 23 april: spectaculaire opening voor het publiek, officiële opening met internationale keynote speakers, Internationaal Literatuurfestival (24-27 april) en Internationaal Symposium over auteursrecht in het digitale tijdperk (21-23 april).
* 8 maart-18 mei: Geef een boek! Reclame en propaganda uit de boekenwereld, tentoonstelling i.s.m. Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam.

* 24 april7 september: Lectori Salutem, Boek & Oudheid, tentoonstelling i.s.m. het Allard Pierson Museum.
* April: Writing EuropeII, serie van zes avonden over exile-literatuur i.s.m. Spui 25, European Cultural Foundation, UvA, European Union National Institutes for Culture.
* 21 mei: jubileum editie van De Nationale Voorleeswedstrijd, 15^e finale in Amsterdam, i.s.m. Stichting Lezen, CPNB en Vereniging van Openbare Bibliotheken.

* Juni: Romeyn de Hooghe Expositie, tentoonstelling over graficus en karikaturist Romeyn de Hooghe i.s.m. Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam.


2. Wereld / / World (juli-september 2008)

* Juli: Dicht in het Park, poëziespektakel in verschillende parken van Amsterdam met voordrachten en sms- en belpoëzie i.s.m. Xsaga.
* September: Symposium neo-censuur over de gevolgen ervan voor auteurs i.s.m. De Balie. Tijdens dit symposium vindt de uitreiking van de door de GAU gesponsorde 2008 IPA Freedom Prize plaats.
* September: DigiLit in CrossMediaWeek/PicNic 08, groot digitaal project dat jonge schrijvers via het net met elkaar verbindt, waardoor publiceren en uitwisselen makkelijker is i.s.m. o.a. CrossMediaWeek.


3. Boeken / / Book (oktober-december 2008)

* 1-11 oktober: Outreach, in- en export van leesbevordering 6-12 jaar over de Kinderboekenweek, bestemd voor collectieve kinderboekpromotors uit diverse landen i.s.m. CPNB.
* Oktober: Cine(boek)kid, Cinekid en boekverfilming i.s.m. Cinekid.
* Oktober: Antiquariatenbeurs in Passengers Terminal Amsterdam, jaarlijkse grote antiquariatenbeurs die thematisch aanhaakt bij AWBS, i.s.m. Asher Books.


4. Stad / / Capital (januari-april 2009)

* Januari: Speciale editie van De Nationale Voorleesdagen in Amsterdam, met Het Amsterdam Wereldboekenstad Voorleesontbijt i.s.m. Stichting Lezen en CPNB.

* Maart: Outreach, boekpromotie volwassenen in de Boekenweek, bestemd voor startende boekpromotors in brede zin van het woord i.s.m. CPNB.

* April: Werelddichters, dichters uit verschillende windstreken reizen met optreden door Europa i.s.m. de Rode Hoed, Het Beschrijf (B), Letterenhuis Brussel en de Vereniging van Openbare Bibliotheken.

* 22 april: Slotmanifestatie en stadsbazaar, groot slotevenement en bazaar door de hele stad met het Overhoeksgebouw als centrum, met speciale Amsterdamse editie van het GDMW-Festival i.s.m. Stichting Passionate Rotterdam e.a.

Gedurende het gehele boekenjaar zal een speciaal op kinderen gericht mobiel cultuurpodium, gebouwd uit duurzaam en milieuvriendelijk materiaal, langs alle Amsterdamse bibliotheekfilialen trekken.

Naast genoemde initiatieven organiseren uitgevers van de GAU diverse activiteiten. Deze worden nader afgestemd met de organisatie van Amsterdam Wereldboekenstad. Meer informatie over Amsterdam Wereldboekenstad is te vinden op de website
www.amsterdamwereldboekenstad.nl