Congres-en Studiecentrum VNG

Haardvuursessie

Recht voor de Raad

Raadsleden vragen regelmatig naar de onderwerpen Integriteit en Het primaat van de raad: waar gaan we wel en niet over als raad? Na signalen uit het veld en de onlangs gehouden Regionale Raadsledencongressen, organiseert het Actieprogramma Lokaal Bestuur in vervolg op de geslaagde haardvuursessie in Leeuwarden een haardvuursessie in Bergen op Zoom.

Het doel is om een avond met raadsleden uit de regio van gedachten te wisselen over deze themas. Deel uw kennis en ervaring en doe vooral nieuwe inzichten op in een uitnodigende ambiance.

U bent van harte uitgenodigd!

Woensdag 23 april Het Markiezenhof te Bergen Op Zoom Aanmelden

Programma Doelgroep Kosten Annulering Inlichtingen

Zeer ervaren en deskundige collegas uit het openbaar bestuur begeleiden de discussie over Integriteit en Het primaat van de raad, waarbij het gesprek start met een inleiding van een deskundige. Na deze inleiding komt een raadslid aan het woord die vertelt over eigen praktijkervaringen. Samen slaat u een brug tussen theorie en praktijk.

Integriteit

Het onderwerp Integriteit is de laatste tijd erg actueel. Wanneer ben je als raadslid niet integer en wie bepaalt dat eigenlijk? Hoe handel je als raadslid in concrete situaties?

Een breed onderwerp, waarbij deze avond enkele specifieke onderdelen van integriteit de revue passeren, waaronder geheimhouding, onverenigbare nevenfuncties en de vertrouwenscommissie bij burgemeestersbenoemingen.

Primaat van de raad: waar gaan we over?

Kaderstelling is een gevleugeld begrip, maar staat nergens in de wet gedefinieerd. Natuurlijk is duidelijk dat de raad de begroting, de jaarrekening, verordeningen en bestemmingsplannen vaststelt. Aanvullend op wet- en regelgeving hebben veel gemeenten op basis van praktijkervaring een balans gevonden tussen college- en raadsbevoegdheden. Maar in de praktijk blijkt het schemergebied nog altijd groot. Waar ga je als raadslid nu wel en niet over?

Daarnaast de taak van volksvertegenwoordiger. Van een raadslid wordt verwacht de belangen en geluiden van inwoners te vertegenwoordigen in de raadzaal. Maar als het erop aankomt bemoeit het raadslid zich te veel met uitvoering. Een bekend dilemma.

Achtergrondnotitie
Ter voorbereiding op deze haardvuursessie ontvangt u na uw aanmelding een notitie waarin wordt ingegaan op bovengenoemde onderwerpen.

Programma

18.45 19.00 uur Ontvangst met koffie en thee
19.00 19.10 uur Welkomstwoord discussieleider Ed van Tellingen, consulent Actieprogramma Lokaal Bestuur

19.10 19.20 uur

Inleiding Arnold Weggeman, adjunct-directeur Wetgeving Raad van State en tevens raadslid (SGP) Capelle aan den IJssel
19.20 19.35 uur

Korte uiteenzetting door Bernadette Zijp, raadslid (PvdA) Roosendaal, over haar ervaring met het primaat van de raad
19.35 19.40 uur Reactie van Arnold Weggeman
19.40 20.10 uur Discussie met zaal onder leiding van Ed van Tellingen

20.10 20.30 uur Pauze

20.30 20.40 uur
Inleiding Will Scheepens, consulent Actieprogramma Lokaal Bestuur
20.40 20.55 uur
Korte uiteenzetting door Han Polman, burgemeester Bergen op Zoom, over zijn ervaring met integriteit

20.55 21.00 uur Reactie van Will Scheepens
21.00 21.30 uur Discussie onder leiding van Ed van Tellingen
21.30 21.40 uur Terugblik op haardvuursessie en slotwoord
21.40 uur Afsluiting met drankje

Het Actieprogramma Lokaal Bestuur is een gezamenlijk project (2007-2010) van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het Actieprogramma zet zich in voor het versterken van het lokaal bestuur door vraaggericht en op maat een programma aan te bieden aan alle spelers in het lokaal bestuur.
Zie