NCRV

Uitgedokterd?!

Uitbehandelde patiënten en alternatieve geneeswijzen in nieuwe NCRV-serie Uitgedokterd?!

Woensdag 23 april 2008

Nederland 2, 20.50 uur

Op woensdag 23 april start bij de NCRV de zesdelige serie Uitgedokterd?! Hierin volgt presentator Ghislaine Plag patiënten die zijn uitbehandeld in het reguliere medische circuit. Patiënten die buiten de gangbare paden van de geneeskunde op zoek gaan naar alternatieve of experimentele geneeswijzen, die hoop op genezing of verbetering kunnen bieden.

In Uitgedokterd?! volgt Ghislaine Plag patiënten die van hun artsen te horen hebben gekregen dat zij daar niet verder behandeld kunnen worden. Zoals het jongetje Emile, die nog maar anderhalf jaar oud is. Al vanaf zijn zesde week heeft hij last heeft van eczeem. De jeuk is nu zo erg dat hij âs avonds een krabpakje aan moet als hij gaat slapen. Met zijn ouders bezoekt hij een acupuncturist om te kijken of die zijn jeuk kan verlichten. De 40-jarige Frank heeft al tien jaar lang last heeft van de Ziekte van Crohn. Door zijn ziekte moest Frank stoppen met zijn werk. Franks arts raadt hem aan de situatie maar voor lief te nemen. Maar Frank besluit, op zoek naar verlichting van zijn pijn, bij een homeopaat zijn heil te zoeken. De vijftiger Sylvia heeft diabetes en moet bijna insuline spuiten. Om dit te voorkomen is Sylvia in behandeling bij een ayurvedisch therapeut om zo haar bloedsuikerspiegel omlaag te krijgen. Patiënt Jolanda zoekt heil bij een osteopaat. Zij heeft een nekhernia en in het reguliere circuit is een operatie haar laatste strohalm. Voordat ze onder het mes gaat probeert ze eerst nog of de osteopaat haar kan helpen.

De zesdelige serie Uitgedokterd?! vormt de opmaat naar een speciaal debat op Nederland 2 op woensdagavond 4 juni. Onder leiding van Ghislaine Plag en Frank du Mosch komen reguliere artsen en alternatieve behandelaars aan het woord om antwoord te geven op de vraag hoe gevaarlijk het alternatieve circuit nu werkelijk is. Op de vraag of de huisarts en de alternatieve therapeut ooit nog eens zullen gaan samenwerken. Of excessen, zoals bij Sylvia Millecam, te voorkomen zijn. Tevens aandacht voor de patiënten die in Uitgedokterd?! alternatieve behandelingen hebben ondergaan. Zij zijn aanwezig in de studio met hun behandelend therapeut en huisarts.

Ghislaine Plag presenteert naast Uitgedokterd?! op Radio 1 de programmaâs Stand.nl, MM-Magazine, Stand.café en Casa Luna.