Gemeente Amsterdam


Persbericht

Datum 20 maart 2008
Kenmerk Pb-040

Kees van Kooten boegbeeld vertelcompetitie

Vandaag is het World Storytelling Day. Wereldwijd vertellen mensen elkaar verhalen, omdat verhalen verbinden en mensen raken. Vandaag start ook de inschrijving van de competitie Verhalen Vertellen, een gemeenschappelijk project van Amsterdam Wereldboekenstad, StadsSpelen en de gemeente Amsterdam.

Competitie Verhalen Vertellen Onlangs is het startsein gegeven voor de tweede aflevering van de Amsterdamse StadsSpelen, waarin stadsdelen tegen elkaar strijden in de competities koken, voetbal, quiz, muziek en dans. Vanaf 23 april 2008 draagt Amsterdam een jaar lang de titel `Wereldboekenstad' en zijn op veel plekken in de stad activiteiten onder de titel `Amsterdam, een stad vol verhalen'. Om zoveel mogelijk verhalen uit de stad naar boven te halen en te laten horen aan Amsterdammers, wordt dit jaar eenmalig de competitie Verhalen Vertellen toegevoegd aan de StadsSpelen. Kees van Kooten, de bekende schrijver en acteur, heeft zich als boegbeeld aan de competitie Verhalen Vertellen verbonden. In een gedicht roept hij Amsterdammers op hun verhaal te komen vertellen (zie kader).

Trots op Amsterdam
De gemeente Amsterdam is initiatiefnemer van de competitie Verhalen Vertellen en ondersteunt de organisatie ervan. Carolien Gehrels, wethouder Sport en Cultuur: "Deze vertelwedstrijd verbindt twee belangrijke Amsterdamse evenementen - Wereldboekenstad en StadsSpelen - met elkaar waardoor zij elkaar versterken. Ik vind het waardevol en spannend om zoveel mogelijk verhalen uit de stad naar boven te halen. Verhalen spreken tot de verbeelding en geven tegelijkertijd een beeld van Amsterdam én haar inwoners. Zo gevarieerd als Amsterdammers zijn, zo verschillend zijn immers hun interesses, hun hartstocht, hun verhalen. Al die mensen samen maken Amsterdam tot de stad waar wij allemaal trots op zijn."

Een stad vol verhalen
Van oudsher is Amsterdam een inspirerende stad voor schrijvers uit binnen- en buitenland. Niet voor niets zijn de belangrijkste uitgevers van ons land gevestigd in de hoofdstad en huisvest Amsterdam een groot aantal boekhandels. Amsterdam kan dan ook met recht 'een stad vol verhalen' worden genoemd. Niet alleen schrijvers hebben een verhaal te vertellen. Lidy klein Gunnewiek, directeur Amsterdam Wereldboekenstad: "Amsterdam is de stad met de meeste nationaliteiten (174) ter wereld en vertelt een boeiend verhaal, van toen en nu. Net als de iconen van Amsterdam Wereldboekenstad, Anne Frank, Spinoza en Annie M.G. Schmidt. Met de competitie Verhalen Vertellen hoopt Amsterdam Wereldboekenstad dat nieuwe verhalen het open karakter van de stad steeds weer bevestigen."

.

Verbinden rondom passies
StadsSpelen is een strijd tussen de inwoners van de Amsterdamse stadsdelen. Ruim 3000 Amsterdammers tonen hun talent in de competities dans, koken, muziek, voetbal en quiz. In mei starten de voorronden verspreid over de stad, waarvan de winnaars uiteindelijk doorgaan naar de finale op de Dam op 22 juni. Nicoline Mascini, directeur Stichting StadsSpelen: "Om in te spelen op het feit dat Amsterdam dit jaar Wereldboekenstad is, wil StadsSpelen graag een podium bieden aan de extra competitie Verhalen Vertellen. StadsSpelen is opgezet met als doel mensen te verbinden rondom hun passies. Sommige mensen hebben als passie verhalen vertellen. Anderen vinden het heerlijk om naar verhalen te luisteren. StadsSpelen ziet in deze competitie een mooie aanvulling op de al bestaande competities, omdat alle Amsterdammers er aan mee kunnen doen ongeacht of misschien juist wel door hun leeftijd en achtergrond."

Inschrijvingen
Vanaf 20 maart 2008 kunnen verhalenvertellers zich inschrijven op: www.amsterdamwereldboekenstad.nl of www.stadsspelen.nl.

Verhalen Vertellen (gedicht van Kees van Kooten)

De moedertaal
van het vaderland
heeft vele stadsaccenten
en de volksmond is
er vol van dorpsroddels
en kwade straatpraat.

Wie o wie vertelt er
(liefst in een nieuwe Lentetaal) een Amsterdams verhaal
dat niet alleen het
eigen stadsdeel raakt
maar ons allemaal?

Pb-040